Zbog novih adresa skuplji pasoši i duži redovi

Pored dodatnih dokumenata i skrivenih troškova, na papiru preseljeni Kraljevčani, uprkos eletronskoj upravi moraju dva, tri puta pred šaltere

Jeleni Žarković iz Žiče kod Kraljeva, studentkinji beogradskog Građevinskog fakulteta hitno je bilo neophodno produženje pasoša. Računala je, nema velike brige, tu je eUprava, informacije na sajtovima, zakazivanje termina za pojavu pred šalterom…Ali, nije bilo tako.

Koristila sam informacije sa sajta eUprava tj. MUP-a Srbije i dobila termin za predaju papira. Istina, ne za dva, tri dana, nego uz poduže čekanje, pa sam u međuvremenu prikupila sva neophodna dokumenta koja su na sajtu bila naznačena. No, kada sam u zakazano vreme došla na šalter Policijske uprave u Kraljevu od službenice doznajem da odnedavno ne stanujem u Žiči na broju 794, nego u Ulici Žičkoj broj 93 i da su mi za to potrebni dodani dokazi. A, to je značilo uverenje iz službe katastra i vlasnički list nepokretnosti, dabome kuće u kojoj od rođenja živim ne samo ja, nego moji roditelji, a živele dede, pradedovi… – objašnjava  nam Jelena.

U razgovoru sa njom još doznajemo da je iz katastra brzo dobila obaveštenje o promeni adrese, ali vlasnički list nepokretnosti tražila je od notara, pošto se uverila da se dobija brže i jeftinije nego na državnom šalteru.

Nije mi baš toliko bilo važno to što sam na prethodnih 3.600 dinara za takse i pet hiljada na ime hitnog produženja pasoša dodala još 540 dinara, nego što sam ponovo morala u red za predaju kompletne dokumentacije i posle opet u red za podizanje pasoša. A znate, baš je teško čekati u tom uzanom hodniku zgrade policije u Kraljevu prepunom ljudi – objašnjava naša sagovornica, dodajući da je u svemu tome dobro što je ispoštovan rok za hitno produženje pasoša.

U kraljevačkoj službi katastra nisu znali da nam objasne zašto je uz njihovo besplatno obaveštenje, na kome za svakoga piše, stara i sada od države promenjena adresa, neophodan i  vlasnički list nepokretnosti. Na šlateru policijske uprave u Kraljevu jednostavno nam je rečeno da to „nije njihova volja i odluka, već su pravila takva“.

Dobro, nameće se i pitanje kako, recimo Jelena, što bi se reklo, pismena osoba nije znala za promenu adrese?

Ne znam, nema nikakvog obaveštenja. Tamo su još stare table naziva ulice i raniji kućni broj. Tako nam i pošta stiže, na staru adresu – tvrdi Jelena Žarković.

Istina, ovdašnje Odeljenje za urbanizam i izgradnju još pre dve godine je obavilo posao delimičnih promena i novih naziva za sve ulice u gradskim, prigradskim naseljima i sokaka u selima. Ali, na postavljanje tabli, objašnjavali su nam i ranije u pomenutom odeljenju, čekalo se na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture.

To je ogroman posao, znatno košta pogotovo što je dobrim delom taj teret, uprkos činjenici da je reč o državnom interesu i potrebi da niko više ne stanuje u naselju bez naziva ulice i u kući BB, prebačen na lokalnu samoupravu. Tako smo mi u Kraljevu, ove godine izdvojili deset miliona dinara, pojavilo se i pomenuto ministarstvo kao sufinansijer za izradu i postavljanje tabli u nekoliko ovdašnjih više naseljenih sela.

Raspisana je javna nabavka za nekih deset hiljada tabli, javilo se osam potencijalnih proizvođača, ali je posle odluke od jednog usledila tužba i tako se početak posla odlaže. Uz to, iz pomenutog ministarstva nam poručuju da će pomoći i dalje, ali kad ovaj prvi posao obavimo – kaže nam Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo u Kraljevu.

Tako do daljeg ostaje da mnogi za adresu svog stanovanja doznaju tek pri podnošenju zahteva za dobijanje novog ili produženje nekog ličnog dokumenta i ustaljenom čekanju u redovima uprkos eUpravi.

autor M. Dugalić

izvor: „Politika“

3 komentara za naslov “Zbog novih adresa skuplji pasoši i duži redovi

  1. Opšti javašluk. Jedna služba radi samo ovo, druga samo ono, treća nešto što zavisi od četrvrtog, i tako nas šetaju, a mi ko muve bez glave trčimo i jurimo te papire i, što je najgore, ĆUTIMO I TRPIMO, a svima su puna usta svemoćne e-uprave.

  2. Mesto gde svaki punoletni gradjanin mora da dodje i prodje je najmanje u celom supu. Bruka i sramota ao nas tretiraju.

Comments are closed.