„Tako bivam“ Aleksandra Marića

U galeriji Kulturnog centra u Ribnici održana je promocija nove zbirke pesama Aleksandra Marića „Tako bivam“. O poeziji Aleksandra Marića govorio je Toni Perdić, pesnik iz Vrnjačke Banje. Zbirku je prošle godine objavio Književni klub Kraljevo u ediciji Slovar.

Perdić smatra da je Aleksandar Marić, neosporno, značajno ime u savremenoj srpskoj književnosti i da je zbirka pesama „Tako bivam“ potvrda te konstantne stvaralačke nadgradnje. Ističe se atmosfera zastajkivanja i osmatranja i dostojanstveno prihvatanje tegobnih prepreka, „kao da pesnik odvajkada samo za taj put i zna”.

Kao jedan od centralnih subjekata u ovoj zbirci, Perdić izdvaja lik pesnikove bake (nane) koji se sreće u nekoliko poetskih deonica. Baka je oličenje topline, sigurnosti i ljubavi u periodu odrastanja i formiranja.

Pošto se pesnici rađaju, odrastaju i samo naizgled stare s uvek znatiželjnim očima dečaka, tako i Aleksandar Marić, dečak koji se povremeno pritaji u nekoj svojoj pesmi, kao na usputnoj stanici i onda iz tog blaženog magnovenja i polusna ne želi da se probudi i vrati u ovostranu realnost, jer, sve što je dobro, kao da je već daleko iza nas…”.

Perdić zaključuje da je Marićeva pretežno refleksivna, povremeno i fantazmagorična poezija brižljivo izatkana znalačkim postupcima, upečatljivim slikama, nepredvidivim alegorijskim naletima i povremenim katarzičnim reminiscencijama toliko kvalitativno ujednačena da se pretpostavlja da je pesnik u svom stvaralačkom zenitu i da je ovaj teren upravo onaj gde je on neprikosnoven.

Aleksandar Marić rođen je 1973. godine u Kraljevu. Od 2003. godine do danas objavio je deset knjiga pesama za koje je dobio sledeće nagrade: Nagrada za prvu knjigu SKC Kragujevac (2003), Bogdan Mrvoš (2005), Godišnju nagradu Književnog kluba Kraljevo (2014), Gordana Todorović (2014) i Godišnju nagradu Matice Srpske – Društva u Crnoj Gori (2021).

Radi kao urednik za poeziju u Poetikum izdavaštvu iz Kraljeva. Svoju poeziju potpisuje kao Aleksandar Nikola Marić. Živi u Kraljevu.

Tekst i fotografije: Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo