Tokom leta, avioni sa “Morave” će povezivati Kraljevo i Solun

Letove na ovoj liniji ,,Er Srbija” obavljaće jednom nedeljno, a već se zna da do jeseni neće biti letova Kraljevo – Beč

Sa aerodroma ,,Morava” kod Kraljeva, za sada od 13. jula do 24. avgusta, kreću sezonski letovi na relaciji Kraljevo – Solun. Putnički avioni ATR 72, našeg avioprevoznika „Er Srbije”, na pomenutoj destinaciji leteće jednom nedeljno, svakog utorka. To je „Politici“ potvrđeno  u odgovoru na e pitanje iz „Er Srbije” uz izraze zadovoljstva Jirži Mareka, direktora komercijale i strategije u pomenutoj kompaniji „zbog postepenog širenja mreže destinacija u ovoj situaciji i omogućavanje građanima i ovog dela Srbije da lakše odu na zasluženi odmor”. Karte su već u prodaji, a cena u jednom smeru je oko 40 evra.

Kako nezvanično doznajemo, obnova letova na liniji Kraljevo – Beč nije u planu do jeseni ove godine. 

Inače, podsećanja radi, posle gradnje neophodnih objekata i saobraćajne infrastrukture za civilni saobraćaj na vojnom aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva, odnosno poletanje i sletanje manjih putničkih aviona, sa tog aerodroma, nazvanog ,,Morava” 17. decembra 2019. godine poleteo je prvi avion sa putnicima na liniji Kraljevo – Beč. Međutim, zbog pojave virusne epidemije, krajem marta 2020. ti letovi su obustavljeni, a avioni nisu poleteli na drugoj, tada najavljenoj relaciji Kraljevo – Solun kako je, shodno ugovoru sa državom izabrani avio prevoznik „Er Srbija” bio u obavezi. 

Inače, pored brojnih obećanja predstavnika države, posebno resornog ministarstva na aerodromu „Morava” trebalo bi da se izgradi nova, najsavremenija poletno sletna staza za najveće tipove vazduhoplova, koji se koriste i u robnom saobraćaju. Posebna pogodnost i za razvoj robnog transporta je odlična veza sa nedavno izgrađenim auto-putem „Miloš Veliki”, zatim dobra veza sa auto-putem E75 i budućom saobraćajnicom Preljina – Pojate, koja je uveliko gradi. Takav potencijal se navodi i u dokumentu resornog ministarstva, tj. budućem Prostorniom planu posebne namene aerodroma „Morava” kojim se za morednizaciju i proširenje aerodroma predviđa obezbeđenje znatno većeg zemljišnog prostora.

Ministarstvo građevine i saobraćaja završava pomenuti planski dokument posebne namene za područje aerodroma. To će biti osnova za početak projektovanja. A, mi tamo već sprovodimo postupak eksproprijacije zamljišta za početak između kontrolnog tornja i aerodromske zgrade – objasnio nam je ukratko Mihailo Zdravković, direktor ,,Aerodroma Srbije”, u čijem je sastavu radi i aerodrom „Morava” kod Kraljeva.

Autor: M. Dugalić

Izvor: “Politika”

2 komentara za naslov “Tokom leta, avioni sa “Morave” će povezivati Kraljevo i Solun

  1. Велики број наших људи који живе у земљама Бенелукса су очекивали да ће из ове регије саобраћати авиони до Краљева,међутим очито да нема ништа од тога

Comments are closed.