U bolničkoj kovid ambulanti od sutra pregledi po rednom broju

24. novembar 2020.

Zbog ogromnih gužvi za pregled u bolničkoj kovid ambulanti u Kraljevu, od sutra će pacijenti dobijati redne brojeve da bi bar orijentaciono znali kada će doći na red, ali je hitnih slučajeva toliko da se postavlja pitanje svrsishodnosti brojeva, kažu nadležni

Svi hitni slučajevi, vitalno ugroženi pacijenti, pacijenti sa komorbiditetima, trudnice i deca biće primljeni van tog reda. Ovo je za portal Krug izjavio dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice “Stidenica”.

– U više navrata smo razmatrali ideju da uvedemo preglede po rednim brojevima, ali ima toliko hitnih slučajeva, da se postavlja pitanje svrsishodnosti brojeva. Ipak ćemo pokušati da na taj način smanjimo gužvu da bar oni koji nisu vitalno ugroženi ili koji dolaze na kontrolne preglede orijentacono znaju kada da dođu i da ne prave gužvu. Ali i dalje će hitni slučajevi biti primani preko reda: vitalno ugroženi, trudnice, deca, pacijenti sa rizičnim pratećim oboljenjima. Probaćemo da sa rednim brojevima za pregled pacijentima skratimo čekanje i smanjimo gužvu ispred ordinacija, videćemo kako će se pokazatoi u praksi – naglašava dr Mirvić.

Kako izgleda pokušaj da stigne do kontrolnog pregleda u bolničkoj kovid ambulanti, opisuje naš sugrađanin Nebojša S.

– Danas popodne ću peti put pokušati da stignem na kontrolni pregled. Niko me nije bukvalno vraćao kući, ali jednostavno ne uspeš da predaš knjižicu. Uzmu knjižice od starih ljudi, onkoloških pacijenata, ako ima neka trudnica i još možda 20-ak preko toga, nama ostalima kažu dođite posle podne. Popodne bude isto tako, kažu dođite ujutro… i tako eto danas popodne idem peti put. Pre dvanaest dana kad sam se razboleo nije bila ovolika gužva. Mislim da će ta podela rednih brojeva za pregled olakšati malo situaciju, da ljudi znaju bar otprilike kad da dođu na pregled – zaključuje Nebojša

Direktor Opšte bolnice dr Zoran Mrvić kaže da lekari rade pod velikim pritiskom, jer imaju ogroman broj pregleda, a pacijenti se tiskaju u uskom hodniku umesto da čekaju pred bolnicom:

– Znam da je hladno, ali radimo ne u vanrednim, nego u skoro ratnim uslovima! Juče smo imali 180 pregleda u tri ambulante, takvi su nam prostorni uslovi. Infektivna ambulanta je godinama u tom neuslovnom podrumu i ne možemo da se širimo jer ne smemo da izgubimo “zelenu zonu”. Uz to svakog dana iz sistema ispadne poneko od kolega zbog toga što je oboleo od kovida ili je u izolaciji. Ali čak i kada bismo mogli da se proširimo, da obezbedimo još ordinacija i ljudi, naši rendgen aparati su usijani! Na ovo smo građane upozoravali prethodnih dana i meseci – kaže dr Zoran Mrvić.

U kovid ambulanti Doma zdravlja, koja se nalazi u Ulici cara Dušana u prostoru Medicine rada, za sada nema zakazivanja. Direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Krčevinac kaže da to i ne planiraju, jer pacijenti sa akutnim stanjima moraju istog dana biti primljeni.

– To su pacijenti pod temperaturom i svi moraju biti pregledani makar i malo duže čekali. Neki od njih su ozbiljno bolesni, neki su sa lakšim simptomima, ali ta trijaža se ne može obavljati preko telefona ili na nekom šalteru. Izuzetnim naporom naših šest ekipa, tri pre i tri posle podne, uspevamo da pregledamo sve koji dođu. Za samo nekoliko dana broj pregleda je skočo sa oko 150 na jučerašnjih rekordnih 257 pregleda. Naši timovi rade izvanrednu diferencijalnu dijagnostiku, jer od tih 257 pacijenata na dodatnu dijagnostiku u bolničku kovid ambulantu upućeno je samo 67 pacijenata – rekla je dr Krčevinac.

Direktorka Doma zdravlja kaže da se od juče i u ovoj ustanovi, u istom prostoru gde su kovid ordinacije, osim PCR testova rade i tzv. brzi antigenski testovi:

– Antigenski testovi omogućavaju da kod određene grupe pacijenata za sat vremena dođemo do pouzdanog rezultata ako je rezultat testa pozitivan. Primenjuju se kod pacijenata koji 3-5 dana imaju simptome kovida i ako je rezultat antigenskog testa pozitivan, to je siguran znak da imaju koronu. To znači da za određenu grupu pacijenata postižemo vrlo brzu dijagnostiku i samo tokom jučerašnjeg dana uradili smo oko 100 antigenskih testova. Kod pacijenata koji dobiju negativan rezultat na antigenskom testu, ali imaju simtome kovida koji traju 3-5 dana, radi se dodatno i PCR test.

I dr Krčevinac kaže da je zabrinjavajuće što je sve više obolelih zdravstvenih radnika koji ispadaju iz sistema rada i da je naročito kritično u Hitnoj službi, gde pet lekara ne radi.

– Neke kolege, lekari i sestre, su pozitivni, neki su u izolaciji jer je pozitivan neko od članova njihove porodice, tako da smo u zaista vanrednoj situaciji. Zbog toga apelujem na sugrađane da pod hitno počnu da se pridržavaju propisanih mera – ističe direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Krčevinac.

R. Vesković