U Kraljevu predstavljen prvi roman Dejana Aleksića: I život je kao „Petlja“ (VIDEO)

Glavna junakinja Dina Poledica, mlada je, buntovna žena, raspeta između poljuljanih vrednosnih stavova i traganja za samoostvarenjem, a roman „Petlja“ koji je dobio fantastične kritike – snažna i uzbudljiva priča o lavirintu skučenih životnih izbora

Prvi roman Dejana Aleksića, uglednog i nagrađivanog pesnika, iznenađujuće je osveženje na savremenoj domaćoj književnoj sceni, reč je kritike o romanu koji je u fenruaru ove godine objavila „Laguna“. Posle beogradske promocije, u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ roman prvenac našeg sugrađanina imala je prilike da  upozna i kraljevačka publika.

Pogledajte VIDEO reportažu sa promocije knjige “Petla” Dejana Aleksića

To je roman koji se dugo nekako pripremao u meni, a vreme da ga napišem bio je prošlogodišnji lokdaun, jer pisati jednu kompletnu romanu romanesknu strukturu znači vladati sobom, biti samodisciplinovan, imati kontinuitetu u radu, ali sve to najčešće sebi ne možemo da priuštimo s obzirom na to kako u kako brzom vremenu živimo. Dina Poledica, glavna junakinja ovog romana je neka vrsta ženskog Vertera koji se ne uklapa u šablone i matrice, u određene društvene miljee i kanone. Zbog svog temperamentu upada u niz nevolja, dolazi i do samospoznaje, upoznajući sebe –  kaže za portal Krug Dejan Aleksić.

Pripovedana glasom mlade buntovne žene, raspete između poljuljanih vrednosnih stavova i traganja za samoostvarenjem, ova snažna i uzbudljiva priča vodi nas kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koja često dovodi do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. Nepristajanje da se bude ono što od nas naprave drugi, osnovni je motivacioni pokretač postupaka glavne junakinje.

Bežeći od sopstvene sudbine, Dina je, usled svoje nakrive naravi i otpora prema konvencijama, posle jednog sukoba sa graničnom policijom završila u grčkom zatvoru. Čekajući da bude prevezena u sud, ona se priseća svih onih prelomnih trenutaka u životu koji su je posredno ili neposredno dovde doveli: odnosa prema roditeljima i nedruželjubivoj stvarnosti, prijateljstva sa Nikodimom, jedinim nepatvorenim prijateljem, sukoba i kompromisa sa Svetislavom, vlasnikom lanca kladionica i moćnim likom iz podzemlja, kome će se surovo osvetiti… Njen lik je psihološki postupno i uverljivo izgrađen do samog katartičnog kraja, a njena istovremeno destruktivna i autodestruktivna priroda ogleda se u odbacivanju oveštalih istina i uvreženih navika.

Miša Milosavljević – promocija romana “Petlja” Dejana Aleksića

Moderator promocije bio je Miša Milosavljević, a o romanu je govorila i Ana Gvozdenović, književna kritičarka, ujedno i Aleksićeva saradnica iz „Povelje“, izdavačke delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo. Ona je iznela zapažanja o kompoziciji romana, njegovim stilskim odlikama, s posebnim osvrtom na upliv poetskih elemenata u proznom tekstu, s obzirom na činjenicu da je Aleksić više decenija (kako sam naglašava) etablirani pesnik. 

Ana Gvozdenović

Reagujući na teze koje su iznete, Aleksić je potvrdio da mu je iskustvo koje se ogleda u izdavanju deset pesničkih zbirki, jedne knjige drama i više od dvadeset knjiga za decu, pomoglo da se okuša i u prozi.

Još uvek nemam pravi otklon u odnosu na svoj prvi roman. Bilo je nekoliko dobrih, pravih književnih prikaza, vrlo afirmativnih i raznih komentara. Bilo je utisaka, formalnih i neformalnih, do sada jedna promocija – beogradska i sada kraljevačka. Drago mi je, naravno, da se ljudima knjiga dopada i da daju određene kvalifikative koji se prvenstveno odnose na književni stil, a on je jako važan s obzirom na to da sam ja pesnik, pa negde verujem da je i ta činjenica doprinela da se o stilu može na taj način u ovom romanu govoriti – zadovoljan je Aleksić reakcijama javnosti.

Simbolički, predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti – znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana i preplitanjem vremenskih planova ali i „petljom“ Dine Poledice, glavne junakinje, da se i – po visokoj ceni suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

   M. M. D.