U nedelju startuje „Čiker maraton“ za više od stotinu biciklista

Među brdskim biciklistima koji će preći oko 600 kilometara od Kraljeva do Herceg Novog je i: 30-ak stranaca, 17 žena i jedini učesnik koji, osim organizatora, nije propustio nijedan „Čiker maraton“

            Zahvaljujući velikom entuzijazmu i ozbiljnoj organizaciji „Čiker maraton“ je dočekao 10. rođendan. Startuje u nedelju u 8 časova sa Trga srpskih ratnika a završiće se posle 10 dana, 5. jula u Herceg Novom.

Za 10. rođendan „na poklon“ je stigla i treća država kroz koju će se voziti. U  prethodnim izdanjima karavan brdskih biciklista je išao „po šumama i gorama naše zemlje ponosne“ i Crne Gore, a ove godine će zaći u Bosnu i Hercegovinu, i to u Trebinje.

Meandru Uvca (foto: MTB Čiker maraton)

Nabrojaćemo mesta u kojima će učesnici zanoćiti, a između kojih put prelaze vozeći isključivo planinskim putevima: Kraljevo, pa obroncima Čemerna do  Ivanjice, drugi dan preko Golije do Novog Pazara, treće veče će se zanoćiti u Rožaju, pa zatim Beranu, Kolašinu, Vučju iznad Nikšića, Trebinju i na kraju Herceg Novom.

„Čiker maraton“ je čedo kraljevačkog biciklističkog kluba MBT „Čiker“, čiji članovi uspevaju da organizuju ovu manifestaciju zahvaljujući saradnji sa turističkim organizacijama Srbije i Crne Gore, kao i lokalnim turističkim organizacijama u mestima kroz koja prolaze ili se zadržavaju.

Prijavljeno je više od stotinu učesnika i osim domaćih ljubitelja brdskog biciklizma dolaze i gosti iz Austrije, Slovenije, Švajcarske, Amerike, prvi put će biti i jedan Izraelac… Među učesnicima je i 17 žena, kao i „Zlajo iz Bijeljine“, jedini biciklista, osim organizatora, koji je učestvovao na svim prethodnim maratonima.

Predsednik MBT „Čiker“ Radoslav Golubović o atrakcijama na trasi kaže:

   Prolazićemo kao i uvek, divnim predelima. Značajno je da ćemo prvi put voziti kroz tri države. Ako bi baš trebalo nešto da izdvojim, onda je to planina Hajla, videćemo vrelo Ibra, to je prelepo mesto. Za mene je bilo otkriće jer nisam video izvorište Ibra dok nismo nedavno išli da markiramo stazu. Izdvojiću i to da ćemo na Bjelasici na kratkoj relaciji morati malo i preko snega! Idemo i preko Sinjajevine, koja je takođe prelepa planina…

Deseti put organizovati ovakvo putovanje, to je ogroman uspeh, gotovo poduhvat – podrazumeva organizaciju vožnje, smeštaja, bezbednosti i tehničke podrške za više od stotinu biciklista sa svih strana sveta, koji 600 kilometara voze gotovo isključivo planinskim putevima i stazama, osim kad uveče zanoće…

Ali i tada nije kraj izazovima jer treba smestiti toliki broj ljudi u pojedinim gradovima koji jedva da imaju toliko hotelskih kreveta. Tako će ove godine na primer u Kolašinu biciklisti biti smešteni na 10 lokacija! Karavan prati tehnička podrška u vidu vozila na čelu karavana, koje trasira put, vozila na začelju, koje je servis za bicikle, vozila koje prevozi prtljag od mesta do mesta…  Zato nije čudo da se ovakav brdsko-planinski biciklistički maraton u trajanju od 10 dana – ne organizuje nigde u Evropi (ili bar organizatori za takav još nisu čuli).

Biciklistima i organizatorima želimo prvenstveno povoljne vremenske uslove i – srećan put!

R.Vesković