Umetnička škola iz Kraljeva na republičkoj izložbi „U duhu svetosavlja”

Ova kraljevačka srednja škola jedina je iz unutrašnjosti bila deo kreativne izložbe likovnih i grafičkih radova i skulptura u Beogradu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenici i nastavnici dve beogradske škole: Škole za dizajn i Grafičko-medijske škole iz Beograda, ali i Umetničke škole iz Kraljeva pripremili su kreativnu izložbu likovnih i grafičkih radova i skulptura „U duhu svetosavlja” koja je otvorena na Savindan u Beogradu. Svoj talenat pokazao je i hor Etno grupe Mokranjac

Poziv za učešće na izložbi Umetničkoj školi iz Kraljeva stigao je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Uputio ga je Miodrag Savović, rukovodilac Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje. U pozivu je naglašeno da Ministarstvo i na taj način želi da omogući vidljivost i dostupnost velikih događaja svim školama, ali i da promoviše škole koje svojim kvalitetnim radom doprinose razvijanju i negovanju novih generacija svestranih likovnih umetnika.

Direktori tri umetničke škole sa predstavnikom Ministarstva prosvete Miodragom Savovićem

U pozivu je naglašen značaj saradnje na zajedničkom projektu, koja doprinosi razmeni iskustava i boljem umrežavanju među umetničkim školama u Srbiji. Takođe je naglašena i važnost zajedništva, tolerancije, solidarnosti i empatije, koje promovišu ovaj važan događaj, pogotovu u momentu kada je čitavo društvo uzdrmano tragičnim događajima uz prethodne godine – kaže Aleksandra Sanja Popović, direktorka Umetničke škole u Kraljevu.

Ova škola bila je jedina iz unutrašnjosti Srbije deo kreativne izložbe “U duhu svetosavlja” na kojoj su izloženi likovnih i grafički radovi i skulpture.

Svetosavskoj akademiji prisustvovalo je više od hiljadu uglednih zvanica, predstavnika državnog vrha, najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve i ostalih tradicionalnih crkava, diplomatskog kora, predstavnici naučnog, kulturnog i javnog života naše zemlje. I svi oni su u foajeu mogli da pogledaju radove učenika i nastavnika tri škole koje su učestvovale na izložbi. Naši radovi su na izložbi izazvali veliku pažnju – ponosna je Popović, koja se na pruženoj prilici i podršci zahvaljuje resornom Ministarstvu, rukovodiocu Školske uprave Kraljevo Bojani Marinković, ali i profesorima Umetničke škole, zahvaljujući kojima su brzo mogli da odgovore na zahteve Ministarstva i da, istovremeno, grad iz kojeg dolaze predstave u najboljem svetlu.

Sve ovo bilo je moguće, ističe ona, upravo zahvaljujući predanom radu i profesionalnom pristupu profesora u radu sa decom.

Od radova, izabrane su dve freske sadašnjih učenica Umetničke škole i, iz arhive: jedna kopija freske – grupni rad bivših učenika i rozeta – vajarski rad bivšeg učenika.

Spisak izloženih radova bivših i sadašnjih učenika UMETNIČKE ŠKOLE U KRALJEVU

Sonja Kunz – likovni tehničar „Sv. Jovan Krstitelj” (tempera na dasci) 2023. god. (učenica škole, trenutno je IV godina)

Lana Ivanović – likovni tehničar „Sv. Đorđe” (tempera na dasci) 2023. god. (učenica škole, trenutno je III godina)

Grupni rad ІІІ godine smera likovni tehničar „Apostoli iz scene Uspenja Bogorodice” – Kopija freske iz Sopoćana, fresko tehnika, 2011. god. (bivši učenici)

Relja Derbogosian – tehničar za konzervaciju i restauraciju – Kopija rozete Moravske škole, gipsani odlivak, 2008. god. (bivši učenik).