Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na ekstremne vrućine

U naredna dva vrela dana na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i jugoistočne Srbije na snazi je crveni meteo alarm, pa se građanima preporučuje oprez, a onda nam – prema prognozi meteorologa stiže i osveženje

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na visoke temperature do četvrtka 15. jula. U naredna dva dana biće sunčano i veoma toplo sa najvišim temperaturama od 35 do 39 stepeni. Prema ovom upozorenju na snazi su crveni i narandžasti meteoalarm

Na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i jugoistočne Srbije na snazi je crveni meteoalarm, koji označava „vrlo opasno vreme“. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a „takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja“.

U ostalim delovima zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu RHMZ.

Svim hronično obolelim i osetljivim osobama se savetuje naročita opreznost usled očekivane biometeorološke situacije.

Kako se navodi, meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, malaksalosti i glavobolje. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, primena adekvatne zaštite od UV zračenja, kao i smanjenje fizičkih napora. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja.

Meteorolog Marko Čubrilo navodi u svojoj prognozi da nam posle tropskog talasa koji će trajati do četvrtka, od petka 16. jula – stižu pljuskovi koji će biti veoma česti i jaki, dok bi jače osveženje nejverovatnije usledilo sredinom vikenda i potrajalo do 22. jula.

M. M. D.