Večeras počinje Žički duhovni sabor „Preobraženje 2022“

Značajna kulturna manifestacija koja za cilj ima negovanje, proučavanje i afirmisanje vrednosti naše nacionalne kulture, biće svečano otvorena večeras u kraljevačkom Narodnom muzeju. Programom Sabora svečano otvaranje u Galeriji muzeja predviđeno je za 20 časova. Prisutnima će se obratiti dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i dr Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije. Potom će mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, otvoriti izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom: Ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka Narodnog muzeja Srbije“.

Narodni muzej Kraljevo ove godine organizuje i međunarodni naučni skup pod nazivom „Publicistika u razvoju društva i države II“ koji će trajati 17. i 18. avgusta. Kruna dešavanja je dodela „Žičke hrisovulje“ pesniku laureatu 19. avgusta u trpezariji Manastira Žiča. Dobitnik „Žičke hrisovulje“ za 2022. godinu je pesnik Rade Tanasijević.

PROGRAM U BIBLIOTECI POSVEĆEN DOBITNIKU ŽIČKE HRISOVULJE

Sutra (sreda, 17. avgust) u 19 časova, u okviru 31. Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2022“ u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ biće priređen program „Veče sa Radom Tanasijevićem“.

Reč je o književnom programu tradicionalno posvećenom  dobitniku uglednog pesničkog priznanja „Žička hrisovulja”, koje se dodeljuje u okviru Žičkog duhovnog sabora.

O pesničkom opusa ovogodišnjeg laureata, Rada Tanasijevića, govoriće Mileta Aćimović Ivkov i Nikola Marinković.

Rade Tanasijević će se predstaviti kraljevačkoj publici autorskim čitanjem odabranih pesama.

M. M. D.