Vlada uputila predsedniku Srbije predlog za raspuštanje parlamenta

Uvod u raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora: na današnjoj sednici Vlade raspuštene su i skupštine u 65 opština i gradova, među kojima je i Kraljevo

Raspuštanje Narodne skupštine uvod je u raspisivanje izbora. U obrazloženom predlogu, koji je Vlada uputila predsedniku Srbije, predlažući raspisivanje izbora za narodne poslanike navodi se da bi „održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti“.

U saopštenju Vlade, između ostalog, navodi se da su se u poslednje vreme, u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra i deo opozicionih političkih stranaka predsedniku Srbije podneo takav zahtev.

Kako se ističe, „Vlada je, polazeći pre svega od ovog zahteva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskor društva, bilo dobra prilika da se prispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Srbija treba da se kreće“.

Na današnjoj sednici članovi Vlade doneli su i odluke o raspuštanju gradskih skupština u 65 opština i gradova, među kojima je i Grad Kraljevo.

Sada sledi formiranje tzv. Privremenog organa koji će imati predsednika i četiri člana. Oni će obavljati neodložne tekuće poslove koji su predviđeni zakonom, a koji moraju da se obavljaju da bi grad funkcionisao do narednih izbora.

Osim Kraljeva skupštine su raspuštene i u gradovima: Beograd, Kragujevac, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznica, Prokuplje, Smederevo, Šabac i skupštine opština: Batočina, Bojnik, Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace i Bogatić.

M. M. D.