Vrela karnevalska atmosfera: osam dana zabave u Vrnjačkoj Banji (VIDEO)

Karnevalske dane obeležilo je 40-ak različitih programa na različitim mestima, a karneval je, prema oceni organizatora – TO Vrnjačka Banja,  posle prošlogodišnje „korona pauze“ ponovo privukao veliki broj domaćih i stranih posetilaca

Brojni koncerti, maskenbali, nastupi plesnih grupa, samo su neki od događaja sa ovogodišnjeg karnevala u Vrnjačkoj Banji koji je sinoć i zvanično završen.

U osam karnevalskih dana stalo je 40-ak različitih programa na različitim mestima, a karneval je, prema oceni organizatora –  TO Vrnjačka Banja,  posle prošlogodišnje „korona pauze“ ponovo privukao veliki broj domaćih i stranih posetilaca.

Velika medjunarodna karnevalska povorkau subotu 17. jula okupila je veliki broj učesnika iz Slovenije, Makedonije, Malezije, Crne Gore, Hrvatske i, naravno, Srbije, koji su – svi zajedno, napravili vrelu karnevalsku atmosferu.

Pogledajte kako je bilo na velikoj međunarodnoj karnevalskoj povorci:

Svoje koncerte, tokom karnevalskih dana imali su, između ostalih – Tropico bend, Slavko Banjac, Toni Cetinski, Severina, priređen je veliki vroj programa namenjenih najmlađima (iako je ove godine, zbog korone, izostala tradicionalna Dečja karnevalska povorka), birano je zaštitno lice Vrnjačke Banje za ovu godinu, nastupali su i pevači narodne, ali i latino muzike.

Karnevalskih učesnika bilo je nekoliko stotina, kažu organizatori, a nastupilo je ukupno 25 karnevalskih grupa. Čiji su članovi u subotu uveče prodefilovali banjskom promenadom u atraktivnim kostimima, sa zanimljivim maskama i maštovitim aranžmanima.

U ime organizatora, Turističke organizacije Vrnjačka Banja, direktor Ivan Trifunović izrazio je zadovoljstvo što su učesnici iz zemalja u okruženju, uprkos svim korona-preprekama, uspeli da dođu i da se predstave gostima i meštanima Vrnjačke Banje.

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima, 14. jula 1868. godine, Vrnjčani pridaju veliki značaj balovima i maskenbalima, pa je datum osnivanja tadašnjeg „Osnovatelno fundatorskog društva kiselo-vruće vode“ u Vrnjcima uzet kao povod osnivanja „Vrnjačkog karnevala“, a karnevalska dešavanja su uvek raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

Uz Guču i Egzit, Vrnjački karneval predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji, zbog čega je za dosadašnji rad nagrađen prestižnim priznanjem „Turistički cvet“ koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Oduševljeni učesnici i posetioci potvrđuju neponovljivu atmosferu koja se razvija tokom karnevalske nedelje, pa svi imaju samo reči hvale za banjsku karnevalsku nedelju tokom koje za svakog posetioca može da se nađe kutak odgovarajuće zabave.

Rimljani su ovde bili, sa izvora vodu pili“ i „Karneval je sad u Banji, k’o brazilski – ništa manji“, delovi su karnevalske pesme koju su, dok je vesela povorka prolazila promenadom pevali i učesnici programa i posetioci Vrnjačke Banje.

M. M. D.