Vrnjačka Banja: Zamena stolarije i kotlova u 23 domaćinstva

Cilj je da se povećanjem energetske efikasnosti – smanji potrošnja energije

Uslove konkursa za subvencije Ministarstva rudarstva i energetike u Opštini Vrnjačka Banja ispunila su 23 korisnika. Od ovog broja, njih 16 će, na porodičnim stambenim objektima zameniti spoljnu stolariju sa odgovarajućim termičkim svojstvima, četiri korisnika će nabaviti i instalirati gasne kotlove, dok će tri korisnika instalirati kotlove ili etažne peći na drvni pelet za porodične kuće.

Prema rečima Bobana Đurovića, predsednika opštine Vrnjačka Banja, projekat povećanja energetske efikasnosti ima za cilj smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Na osnovu objavljenog konkursa na javni poziv lokalne samouprave javilo se šest izvođača. Četiri izvođača nisu ispunjavala tražene uslove, tako da su u opticaju sada dve firme: jedna iz Kragujevca i jedna iz Vrnjačke Banje.

Za opštinu Vrnjačka Banja ovo je pilot projekat ,na osnovu cene i ponude korisnici su sami birali svog izvođača od dva ponuđena. Za ove namene opredeljeno je dva miliona dinara: polovinu ovog iznosa daje Ministarstvo rudarstva i energetike, a drugu polovinu obezbedila je opština Vrnjačka Banja– pojašnjava Đurović.

U budžetu za ovu godinu lokalna samouprava je opredelila četiri miliona dinara, a isto toliko daje i resorno Ministarstvo. Na ovaj način će se participirati sa osam miliona dinara do 50 odsto subvencionisanja, pa će pored zamene kotlova, stolarije i solarnih panela, građani moći da konkurišu i za rekonstrukciju fasade. Posle upustva Ministarstva, očekuje se da će to biti u narednih pet do šest nedelja.

    Dragan Ivanović