Za projekte medija u Kraljevu manje od pola procenta budžetskih sredstava

Stav novinarskih udruženja je da bi lokalne samouprave za javno informisanje trebalo da izdvajaju oko dva odsto budžeta, ali to nije slučaj ni u većini lokalnih samouprava

            Mesec dana kasnije nego prošle godine danas je i u Kraljevu raspisan Javni poziv dugog i komplikovanog naziva, a jednostavno rečeno – to je javni poziv medijima da podnesu predloge projekata kojima konkurišu za sredstva iz gradskog budžeta. Konkurs kasni jer su se čekale smernice Ministarstva za kulturu i informisanje o tome koji troškovi mogu biti priznati, a koji ne, jer je tu bilo izvesnih izmena.

            U gradskom budžetu je za sufinansiranje medijskih projekata ove godine planirano 23 miliona dinara, koliko i prošle godine. Pošto su budžetski prihodi ove godine veći nego prošle, to znači da je procenat učešća sredstava za informisanje u budžetskim troškovima još niži nego prošle godine i iznosi 0,47%.

Stav novinarskih udruženja je da bi lokalne samouprave za javno informisanje trebalo da izdvajaju oko 2% budžeta, a na to ćemo, po svemu sudeći, čekati još dugi niz godina“ – ovo je rečenica koju smo objavili u tekstu prošle  godine, a sada sam, nažalost, mogla samo da je prepišem.

            Gradsko veće je donelo rešenje po kome će sav iznos biti raspodeljen kroz ovaj konkurs za finansiranje medijskih sadržaja. Rok za podnošenje projekata je 25. mart.

            I ovoga puta najmanji i najviši iznosi su više nego čudni: najmanji je – 10.000 dinara (kakav bi to projekat mogao biti čija je vrednost 10 hiljada dinara?).

Maksimalan iznos je 11,5 miliona dinara, odnosno 50% celokupnog budžeta za informisanje.

            Osim administrativnih i formalnih uslova koje bi trebalo da ispunjavaju mediji i produkcijske kuće, bliži kriterijumi za ocenjivanje projekata su:

  • Da je od posebnog značaja za informisanje stanovništva na teritoriji Kraljeva;
  • Da doprinosi očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta i jezika
  • Aktuelnost teme i dostupnost većem broju korisnika
  • Doprinos boljoj informisanosti osoba sa invaliditetom i nacionalnih manjina;
  • Doprinos unapređenju položaja omaldine, žena, starih, socijalno ugroženih;
  • Doprinos unapređenju medijske pismenosti.

Ovaj javni poziv je ujedno i poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima da se prijave za članstvo u Komisiji za ocenjivanje projekata. Sastav tih komisija i u Kraljevu i u drugim gradovima je priča za sebe, jer najčešće nema nikoga iz respektabilnih strukovnih udruženja, kao što su UNS, NUNS, Lokal pres… već iz nekih i novinarima neznanih, a kamo li javnosti. Videćemo kako će biti ove godine.

R.Vesković

Kako je prošle godine raspodeljeno 23 miliona dinara čitajte u tekstu Rezultati konkursa za medije u Kraljevu

R. V.

1 komentar za naslov “Za projekte medija u Kraljevu manje od pola procenta budžetskih sredstava

  1. Mediji koji se diskriminišu na ovaj način, trebalo bi potpuno da ignorišu rad gradske vlasti, i ne napišu ni jedno jedino slovo o njima. Na žalost, politika je ušla u sve pore naših života i znam da je to nemoguće. Sve ovo se već godinama ponavlja, u stvari sve je gore, i samo Vi iz medija znate kako Vam je. Mi smo samo čitaoci koji još uvek mogu da biraju šta će da čitaju ili gledaju. Jedva čekam rezultate konkursa!!!

Comments are closed.