Za sve koji obožavaju gramofone i ploče

U Narodnom muzeju gostuje izložba koja govori o popularnosti i zlatnom dobu gramofonskih ploča u Jugoslaviji, a poseban deo govori o prvim gramofonima i gramofonskim pločama u Kraljevu

Izložba „LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča“ autorke Viktorije Šimon Vuletić, muzejskog savetnika Gradskog muzeja Subotica, biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo u četvrtak, 28. aprila u 18 časova. Reč je zajedničkoj izložbi Gradskog muzeja Subotica i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu koja se realizuje uz podršku Narodnog muzeja Kraljevo. Izložba govori o popularnosti i zlatnom dobu gramofonskih ploča u Jugoslaviji, doba koje je trajalo nekoliko decenija. Nije zanemaren ni značaj jednog od najznačajnijih kućnih aparata 20. veka – njegovo veličanstvo gramofon. U okviru izložbe može se videti više od 25 vrsta gramofona i njegovih preteča.

Izložba se bavi i kulturnim fenomenima 20. veka koji su uticali na život Subotičana i Suboticom kao jednom od stožera popularne kulture u bivšoj Jugoslaviji. Akcenat je stavljen na gramofone, gramofonske ploče i kulturni život i programe u Subotici koji su bili usko povezani sa njima.

Sa druge strane poseban deo izložbe „LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča“ govori o prvim gramofonima i gramofonskim pločama u Kraljevu, njihovoj nabavci iz zapadnoevropskih zemalja, ali i iz jugoslovenskih fabrika.

Ispred Narodnog muzeja Kraljevo izložbi su se priključili kao deo autorskog tima Mirjana Savić, muzejski savetnik i Oleg Romanov, viši kustos.