Zbog nedostaka kvoruma zaključena još jedna sednica kraljevačke skupštine

I danas su se, pred održavanje nastavka šeste sednice gradske skupštine u novom terminu (pošto ni prethodno zasedanje nije započeto zbog nedostatka kvoruma) ispred zgrade Gradske uprave okupili radnici Apotekarske ustanove. Ovog puta – bez prevelikih očekivanja, jer je bilo očigledno da se ni četvrti put zaredom neće pojaviti odbornnici stranaka na vlasti.

Tako je završen i drugi pokušaj da se održi sednica Skupštine grada Kraljeva, zakazana na zahtev opozicije, a na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude Izveštaj o poslovanju Apotekarske ustanove.

Snežana Ilić, predsednica Sindikata zaposlenih ističe da su oni razočarani što sednica nije održana:

Način na koji su hteli da postave oglas o izdavanju osam apoteka na lokacijama lokala koji jesu u vlasništvu grada, mi smo osporili. Očekivali smo, pošto je to bilo iznenadno i jako ubrzano, da će se desiti ova skupština i da oni to što pre reše. Međutim, oni su se zaustavili. Da li ih je zaustavila ta naša pravna procedura ili nešto drugo ili mnogo razmišljaju o nama, videćemo.

Pogledajte VIDEO prilog:

Ilić je dodala da su zaposleni razočarani zbog nerešavanja problema Apotekarske ustanove Kraljevo zato što se i kod njih produžava agonija:

Ni mi nismo više isti u apoteci, iako se trudimo da se da se to ne oseti. Okolnosti su takve da nije nam svejedno. Oko procedure za referendum nema oglašavanja, a možda nas zbog praznika nije kontaktirao ni član Gradskog veća zadužen za ustanove kojem smo se obratili u pisanoj formi. Neko je komentarisao da nismo u zahtevu ostavili broj, ali telefon Apotekarske ustanove znaju svi,  jedna apoteka dežurna je 24 sata. Radim u toj apoteci i svakako mogu tu da me nađu pošto sam ostavila svoje ime i prezime. Videćemo šta je sporno i zašto se 40 odbornika ne pojavljuje na sednicama skupštine.

Podsetimo da je razlog protesta ideja gradske vlasti da u zakup ponudi osam objekata Apotekarske ustanove koje se nalaze na atraktivnim lokacijama, a imovina su grada Kraljeva. Tako nešto, kako kažu, je nedopustivo, imajući u vidu da u tim objektima radi 32 od 99 zaposlenih i da te apoteke donose 54 odsto prihoda čime oni koji ostaju u neprofitnim objektima (Apotekarska ustanova ima 31 apoteku, od kojih su neke na seoskom području) neće moći da zarade svoju platu.

U tekstu predloga Odluke o izdavanju u zakup, o čemu treba da odluče odbornici gradske skupštine, navodi se da ovoj meri grad Kraljevo pristupa „usled nastalih problema u poslovanju Apotekarske ustanove Kraljevo“ i da promena organizacije u obavljanju delatnosti ima za cilj „smanjenje troškova rada i racionalnijeg korišćenja finansijskih sredstava“.

Tako će, ukoliko ovakva Odluka bude usvojena na nekoj od sednica gradske skupštine u kojoj stranke (SNS i SPS i JS) na vlasti imaju 40 odbornika, a opozicija 30, biti izdate apoteke: Crveni Krst, Zdravlje, Ribnica, apoteke u Mataruškoj Banji, Podunavcima, Raški (na adresi Miluna Ivanovića 12), u Stublu i u Ušću.

Lokali bi, kako se u tekstu pojašnjava, bili izdati na period do 10 godina uz mogućnost produženja u skladu sa Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini:

U predlogu Odluke precizirano je da bi poslovni prostori, u postojećem stanju, bili izdati u zakup jednom ponuđaču, za obavljanje apotekarske delatnosti. Ne postoji mogućnost uzimanja u zakup pojedinačnih poslovnih prostorija.

Detalje o predlogu koji je usvojen na Gradskom veću čitajte u našem ranijem tekstu Većnici usvojili dokument kojim se predlaže Skupštini da usvoji odluku o izdavanju osam apoteka

M. M. D.