Zelenom energijom do podizanja konkurentnosti prerađivačke industrije Raškog i Moravičkog okruga (VIDEO)

PKS, odnosno Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga, počele su realizaciju projekta posvećenog prednostima solarne energije koji je podržan po javnom pozivu EU PRO PLUS programa za koji su konkurisale četiri komore

Energetska kriza, dve reči koje danas plaše ceo svet. Na listi problema su efekat staklene bašte, potom zagađenje zbog proizvodnje energije iz fosilnih goriva, a treći razlog je cenovna politika električne energije. Sa željom da pokaže da korišćenje tzv. zelene energije, pre svega solarne, može da bude prava alternativa, Privredna komora Srbije, odnosno Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga, predložile su projekat pod nazivom „Zelenom energijom do podizanja konkurentnosti prerađivačke industrije Raškog i Moravičkog okruga“. Na javni poziv programa EU PRO PLUS bile su prijavljene četiri komore, ali je odabran samo ovaj projekat.

Pogledajte VIDEO prilog:

Projekat je vrednosti 36.000 evra, od čega je učešće Evropske unije 30.190 evra, a ostalo je učešće Privredne komore Srbije. Njegov cilj, pored snimanja stanja i edukacije su i analize, ali i podizanje znanja više od 200 privrednih subjekata o zelenoj energiji i foto-panelima, a za 20 privrednih subjekata koje prepoznamo kao one koji mogu da uđu projekat izrade panela na svojim objektima, plan je da izradimo studiju o izvodljivosti – kaže za portal Krug Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga.

Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga

Osnovni cilj, pojašnjava Tufegdžić je podizanje nivoa znanja kod svih privrednih subjekata u Moravičkom i Raškom upravnom okrugu, ali je najkorisnije za one koji će dobiti studiju o izvodljivosti i, praktično, postati primer ostalima.

– I u svetu, i zemlji energetska kriza je velika, a cena električne energije koja je potrebna za procese proizvodnje i usluga će, očigledno, nastaviti da rastu. Uz korišćenje solarne energije, privredni subjekti smanjivaće potražnju za električnom energijom, a istovremeno povećavati energetski bilans naše zemlje – ističe Tufegdžić.

Prvi sastanak učesnika projekta održan u Kraljevu okuio je predstavnike projektnog tima, komora, lokalnih samouprava, privrednika i energetskih menadžera sa teritorije Raškog i Moravičkog okruga.

Ono što je projekat zamislio jeste da uradimo jedno veliko istraživanje kod privrednih subjekata kako oni gledaju na uvođenje novih tehnologija u oblasti solarne energije i kako razmišljaju o tome da sami proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe. Nakon toga organizovaćemo dvodnevni okrugli na kojem će biti reči o načinu pomoći privrednicima. Tek nakon toga radimo analizu za 20 privrednih subjekata na nivou Raškog i Moravičkog okruga o isplativosti uvođenja instalacije takvih sistema u njihove proizvodne sisteme, odnosno na krovove njihovih proizvodnih hala – pojašnjava Jovan Nešović, koordinator ovog projekta.

U prvom planu – Jovan Nešović, saradnik na projektu

Kruna projekta je, dodaje on, Sajam obnovljivih izvora energije koji će biti organizovan u Kraljevu i na kojem žele privrednike, građane i sve ostale zainteresovane pojedince i institucije da upoznju sa novim tehnologijama u ovoj oblasti koje mogu koristiti u narednom periodu.

Na većem delu teritorije Srbije broj časova sunčevog zračenja znatno je veći nego u mnogim evropskim zemljama. Tako se u Nemačkoj proizvodi oko 1.000 kilovat-sati (kWh) po instalisanom kilovatu (kW) solarnih panela, a u Srbiji 1.200-1.400 kWh. Ipak i sa manjim brojem sunčanih sati Nemačka ima skoro 50 GW instalisane snage u solaru, a Srbija oko 10 MW, što je čak pet hiljada puta manje!

Veoma je važno to što prostor Raškog i Moravičkog okruga imaju dobru „insolaciju“ koju treba iskoristiti za proizvodnju solarne električne energije. Cena struje na svetskom tržištu se kreće 200 do 300 EUR poe jednom megavatu i sigurno je da će i u Srbiji ići naviše. Zbog toga je vreme da privrednici traže alternativne načine snabdevanja električnom energijom kako bi smanjili troškove i samim tim podigli svoju konkurentnost. Veći broj privrednika je već počeo da razmišlja na tu temu i kod nekih se solarne elektrane već nalaze već na krovovima njihovih poslovnih zgrada – ističe Jovan Nešović.

Manjkavost cele priče trenutno je Elektroprivreda Srbije, jer je ona ta, dodaje Nešović. koja ne poštuje Uredbu koja su doneli vlada Srbije i prethodno resorno ministarstvo.

Sa prvog sastanka – početak realizacije projekta “Zelenom energijom do podizanja konkurentnosti prerađivačke industrije Raškog i Moravičkog okruga”

To je najslabija karika u celom ovom procesu, ali iskreno se nadam da će država, novo Ministarstvo saobraćaja, rudarstva i eneergetike, Elektroprivreda i Privredna komora Srbije rešiti te slabe tačke u narednom periodu kako bi privrednici, ali i građani koji žele da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i da će se ta Zredba poštovati.

Ovaj projekat mogao bi da doprinese i boljim smernicama lokalnim samoupravama za projekte sufinansiranja programa poboljšanja energetske efikasnosti

To jeste jedan pokazatelj koji bi trebalo da bude put lokalnoj samoupravi da prepozna one privredne subjekte kojima može da omogući da zajedničkim sredstvima dođu do ugradnje solarnih panela i na taj način i smanje potrošnju električne energije i doprinesu povećanju proizvodnje električne energije – poručio je Tufegdžić.

Projekat pod nazivom „Zelenom energijom do podizanja konkurentnosti prerađivačke industrije Raškog i Moravičkog okruga“ biće realizovan u narednih – osam meseci.

 M. M.D.