Zimske radosti na Goču kao u stara, dobra vremena (VIDEO)

Trenutno na ovoj, građanima Kraljeva najbližoj planini ima 35 centimetara snega, ski lift radi, put je prohodan, a cene – prošlogodišnje

Dug red parkiranih vozila i mnogo onih koji su došli da na Goču osete zimske radosti, jer je zima ove godine sa snegom do sada – bila više nego škrta.

Najmlađi se niz padinu spuštaju na “klisku”, drugi sa roditeljima pokušavaju da naprave Sneška Belića, treći se sankaju, četvrti skijaju… Ovako je za vikend izgledao Goč, Kraljevčanima omiljena planina.

Pogledajte VIDEO:

Sve do Kamenice nema snega na kolovozu, a od Kamenice do Goča – putari su čistili deonicu i put je prohodan, posut solju. Na vrhu planine – slika prave zimske radosti, iako su čak i sportski tereni iza hotela “Dobre vode“ zakrčeni parkiranim automobilima. Registarske tablice nisu samo kraljevačke, već i iz mnogih drugih gradova.

Trenutno, na Goču ima 35 centimetara lepog snega – „pršića“.

Goč je za Kraljevčane bio i biće mesto na kome se uči skijanje, a novi ski-lift, koji je u rad pušten prošle sezone, zbog nedostaka snega ove sezone starovao je – tek juče. Dnevni ski pass za odrasle je 1.000 dinara (dvesta dinara košta sama ski kartica, tako da, praktično, za svaki novi dan skijanja dnevna karta za odrasle košta 800 dinara, za decu je dnevna dopuna uz ski karticu 700 dinara. Noćno skijanje košta 1.000, a obezbeđeni su i popusti za grupe od 20 i više ljudi.

Svi naši kapaciteti su puni! Objekat „Gočko“ sa 184 ležaja, kao i hotel „Dobre vode“ koji ima 120 kreveta popunjeni su sve do poslednjeg mesta! – kaže Dragan Marinković, upravnik Dečjeg odmarališta „Goč“.

Dragan Marinković – upravnik Dečjeg odmarališta Goč

Dok razgovaramo – prilaze mu građani da se interesuju za smeštaj za Sretenje, ali – teška srca on ih razočarava podatkom da je smeštaj na Goču rasprodat sve do – 1. septembra ove godine. Septembar i oktobar su meseci kada još može da se nađe mesta, ali – planina Goč, kako kaže naš sagovornik, sada živi 365 dana u godini, a period korone je sada samo – ružna uspomena.

Marinković dodaje kako su građani željni skijanja i da se nada da će ih i radnim danima biti više od minimalnog broja (šest do osam prodatih ski karata) za puštanje žice u rad

Deo gostiju Goča su đaci na rekreativnoj nastavi, za njih je pansion 1.200 dinara, a pun pansion za ostale goste koji uključuje doručak, ručak, večeru i užinu košta 2.400 dinara.

Cene u restoranu iste su kao prošle godine, ali planiramo malu korekciju zbog, nažalost, sve češćih skokova cena u nabavci – pojašnjava Marinković.

Novi ski-lift, ugradnja i sređivanje staze koštali su 35 miliona dinara, od čega je grad Kraljevo izdvojio 20 miliona, a Ministarstvo turizma 15 miliona. Goč sada ima i tabač za sneg, a postavljena rasveta omogućila je noćno skijanje.

Svi se setom sećamo velike skijaške staze koja je vodila od Dobrih voda do Sokolje i bila je duga oko 1.500 metara.

Žičara za tu stazu postoji dobijena je na poklon od Skijališta Srbije. U pitanju je dvosedežnica koja je nekada bila na Kopaoniku na stazi Bela reka 1, ali za nju su još uvek vezani samo planovi, jer više ne postoje ni stubovi žičare.

Bojan Krstić iz Kraljeva bio je danas na stazi jedan od boljih skijaša, iako kaže da je kasno počeo da skija, “uz decu”. Zadovoljan je onim što Goč trenutno može da ponudi, iako je siguran da bi mnogo više moglo da se uradi:

Bojan Krstić

Poslednjih godina nešto je urađeno, ali ima prostora da bude mnogo bolje.

I malena skijašica Aleksandra Balšić uživala je danas spuštajući se niz padinu zajedno sa mlađim bratom. Kaže da ona već ima šest godina “skijaškog staža”, a brat – četiri:

Super je danas za skijanje. Mi skijamo i na Kopaoniku,a li staze su tamo puno strmije. Ova staza na Goču odlična je za početnike.

Izgradnju puta ka Goču finansira Vlada Srbije preko JP „Putevi Srbije“. Izgrađena je skoro polovina deonice Kamenica – Brezna, pa je tamo gde su radovi završeni put odličan, znatno širi nego što je bio, a mnoge oštre krivine znatno ispravljene i na mnogo mesta izgrađeni potporni zidovi.

Goč zovu „dečjom planinom“, ali on raširenih ruku dočekuje sve koji su željni čistog vazduha i snežnih radosti koje zimski dan poput današnjeg – lako pretvaraju u pravu zimsku čaroliju.

      M. M. D