Superiornost juniorki ŽKK „Kraljevo“

Po svemu do sad viđenom, mlade Kraljevčanke na putu do “plej ofa” ne može ništa iznenaditi i njihov nastup među osam najboljih u Srbiji, više je nego izvestan

Košarkašice „Kraljeva” u kategoriji juniorki, nedostižno su se otrgle konkurenciji a svojim igračkim umećem skrenule pažnju košarkaške javnosti.

ŽKK Šabac – ŽKK Kraljevo 49-95

(14-25,  18-25,  04-21,  13-24)

Četvrtu utakmicu su odigrale mlađane “malene” u svojoj regionalnoj grupi, a današnji meč je igran u okviru nadoknade propuštenog drugog kola. Šapčanke, koje su po svim elementima igre bile nedostojan rival, pružile su tek toliko da se sve nedoumice oko današnjeg meča svedu na samo jedno pitanje – hoće li Kraljevčanke postići više od 100 poena?

„Kvalitetna liga” u okviru Prvenstva mlađih kategorija, ekipi „Kraljeva” je donela regionalnu grupu koja obuhvata teritoriju Kosova i Metohije, Raške i region Zapadne Srbije (RKS ZS i RKS KM). Propozicije takmičenja nalažu da prvoplasirani odlazi na završni turnir pobednika regionalnih grupa koji će nam doneti juniorskog šampiona države.

Po svemu do sad viđenom, Kraljevčanke na putu do “plej ofa” ne može ništa iznenaditi i njihov nastup među osam najboljih u Srbiji, više je nego izvestan.

Ovakva igračka nadmoć nije slučajna. Mlađe Kraljevčanke, gotovo polovinom svoje postave povremeno popunjavaju tim starijih sugrađanki, dok su Daria Nestorov, Anđela Janić, Tara Biočanin i Andrea Vasiljević neretko nalazile mesto i u startnoj petorci. Tako juniorke dobijaju preko potrebno iskustvo; narodnim rečnikom rečeno – prekale se u daleko jačoj konkurenciji i povratkom u kategoriju svojih vršnjakinja ubrzo pokazuju vidnu razliku u kvalitetu. S druge strane, seniorska selekcija postepeno pristupa adaptaciji mlađih u prvi tim i tako se ostvaruje obostrana korist koja se, kako vidimo, preslikava na rezultate obe selekcije.

Još jedan uslov je u kraljevačkom timu ispunjen za adekvatan napredak mladih igračica. Naime, Tamara Bajić, i sama nekadašnja „malena”, trener je juniorske selekcije pod čijom se dirigentskom palicom mlade Kraljevčanke nalaze i kada nastupaju u poslednjoj starosnoj kategoriji. Bajićeva u seniorskoj ekipi nastupa u ulozi pomoćnog trenera što joj omogućava da svoje mlađe pulenke proprati u svakom načinjenom koraku na parketu. Ništa, dakle, nije prepuštano slučaju u radu sa mlađim kategorijama i zaista bi bilo krajnje neobično ukoliko neka od učesnica današnje utakmice u budućnosti ne bude nosilac igre seniorskog tima.

Vratimo se meču.

Utakmicu sa Šapčankama ekipa „Kraljeva” je dočekala sa tri pobede iz isto toliko odigranih kola. U proseku su postizale 102 poena po meču i primale svega 31, što je i statistički pokazatelj već opisane superiornosti u odnosu na rivale.

Ekipa „Kraljeva” je bez kalkulisanja otvorila meč ostvarivši dvocifrenu prednost već u toku prve deonice. Do kraja poluvremena već su u potpunosti nametnule svoju igru rivalu i odlaskom na veliki odmor semafor je pokazivao ubedljivih 32-50. Gošće su najubedljivije bile u trećem kvartalu kada su Šapčanke izgubile svaku nadu da se u meč mogu vratiti. I poslednja četvrtina pripala je gostujućem timu uz ostvarenu dvocifrenu prednost što je bilo dovoljno za više nego ubedljivu pobedu rezultatom 49-95.

Strogo uzev, Kraljevčanke nisu dobacile do psihološke granice od 100 poena što ne umanjuje veličinu njihovog podviga.

Najefikasnija u timu „Kraljeva” bila je kapitenka Anđela Janić sa upisanih 22 poena. Pratile su je Daria Nestorov sa 18 i Andrea Vasiljević sa 14 poena. Zanimljivo je da su se sve tri igračice propisno naigrale i u prethodnom meču seniorske selekcije igranom protiv subotičkog „Spartaka”, čime su još jednom dokazale svoje raskošne igračke potencijale.

U sledećem, petom kolu, juniorke „Kraljeva” ponovo odlaze na gostovanje, ovoga puta u Užice gde ih 25. februara očekuje megdan sa domaćom ekipom „Plej Of”.

              Aleksandar Raković