NOVI PROTEST ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Kraljevo, 7. mart 2016.

Simbolično, u pet do 12, danas su ponovo mirno protestovali zaposleni u kraljevačkom Domu zdravlja i Opštoj bolnici „Studenica“

Napadi na zdravstvene radnike u Srbiji sve su učestaliji, a zbog najnovijeg napada na ekipu Službe hitne medicinske pomoći, zaposleni u kraljevačkom Domu zdravlja i Opštoj bolnici „Studenica“, danas su  ponovo pokušali da skrenu pažnju javnosti na probleme koji ih onemogućavaju da svoj posao obavljaju kao onda kada ovakvih incidenata nije bilo.

Predsednica kraljevačke podružnice Srpskog lekarskog društva, dr Stojanka Ratković podsetila je koliko je posao zdravstvenih radnika specifičan i odgovoran.

Cilj svakog zdravstvenog profesionalca, rekla je ona, jeste da svojim znanjem i iskustvom, poštujući principe etike, pruži najveći doprinos očuvanju zdravlja, lečenju bolesti i pružanju pomoći svima kojima je ona potrebna.

“Šta treba još da se dogodi i koliko još strpljivo i pomirljivo da se čeka da nam se status promeni? Jesmo li zaboravili na ubijenog doktora Slobodana Lukića? Jesmo li svi tako zamenjivi? Treba li da kratkotrajno reagujemo zgražavanjem i negodovanjem samo kad neko od nas bude meta i vest dana u medijima?”, pitala je dr Stojanka Ratković.

U ime medicinskih sestara ove dve ustanove, govorila je Stanimirka Vasić, pojašnjavajući kako svaki pojedinac u zdravstvenom sistemu zna da je briga o čoveku i njegovom zdravlju veoma osetljivo područje rada:

“Iako nas ima nedovoljno, iako radimo 24 časa, ponekad rušimo i organizacione procedure, pa umesto 30 pacijenata zbrinemo 60–70. Očigledno relacija bolestan čovek–zdravstveni radnik ima neko nesuglasje.”

Napad na ekipu Službe hitne medicinske pomoći je još jednom pokazao da se hitno mora naći način da lekari i sestre ne moraju da strahuju za ličnu bezbednost i svoje živote, čulo se na skupu.

“Pitamo se da li bi pretnja vatrenim oružjem postojala da su u ekipi umesto dve žene bila dva muškarca, jer-napad na rodnoj osnovi je nedopustiv”, ocenila je Vasić.      

Sa skupa je nadležnima upućena poruka da svi koji brane istinu i pravdu i mogu da utiču na menjanje poremećenih odnosa, treba da pruže svoj doprinos i podršku koja će voditi poboljšanju statusa lekara i njihovih saradnika.