PROŠIRENJE GROBLJA NA BARUTANI

30. jul 2017.

Novo kraljevačko groblje, otvoreno 1994. godine, biće prošireno za oko 750 grobnih mesta, odosno za oko 1.500 grobova na tri parcele, a ova godina u našem gradu neslavni je rekorder po broju umrlih i sahrana

Još od samog početka, 2017. predstavlja godinu negativnog trenda kada su smrtnost i broj sahrana u pitanju. Naime, decenijama unazad nije se desilo da poslednjeg dana jula broj sahrana bude već 412. Primera radi, prošle godine, za prvih sedam meseci na Starom (kod Ložionice) i na Novom kraljevačkom groblju na Batrutani, organizovana je 321 sahrana. Januar 2017. godine ostaće, nažalost, upamćen kao mesec u kome je na Starom i Novom grobljom u Kraljevu sahranjeno osamdeset četvoro ljudi, što je dvomesečni prosek.

Danas je na Barutani počela prva od dve faze, proširenja i rekonstrukcije Novog groblja. Investitor je Grad Kraljevo, za potrebe J.K.P. „Čistoća“. Nosilac projekta je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta, a za najpovoljnijeg ponuđača na javnom tenderu izabrana je firma „Putevi Novi Pazar A.D.“.

Vrednost čitavog projekta je deset milioa dinara, a planirana sredstva za prvu fazu projekta iznose oko pet miliona dinara.

Već sada znamo da će biti utrošeno nešto malo više od četiri miliona dinara. Veliku stvar je konačno uradila. „Čistoća“ podnevši zahtev za ozakonjenje Novog groblja, pa je taj prostor odnedavno i formalno legalizovan. Pribavljena je sva prateća dokumentacija u vidu kopije plana i Izvoda iz lista nepokretnosti, saaglasnost Elektrodistribucije, eleborata geodetskih radova koji je uradilo JP za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i izveštaj o zatečenom stanju objekta koji je izradio biro „KV PROJEKT“ – pojašnjava Nikola Đurišić, rukovodilac radne jedinice „Gradsko groblje“.

Prva faza podrazumeva izgradnju kolskih i pešačkih staza, povezivanje pristupnih saobraćajnica, kao i deo vodovodnih i kanalizacionih radova. Konačno će biti rešen i deo od nekih 80 metara trase koja je ostavljena neasfaltirana prilikom jednog ranijeg proširenja i bila je, osnovano, trn u oku korisnicima grobnih mesta koji su zakupili grobove tik uz samu stazu.

Otvorićemo tri nove parcele sa oko 750 novih grobnih mesta, odnosno oko 1.500 grobova. Po proceni stručnih službi nakon završetka prve faze proširenja „Barutane“ za naredne dve do tri godine će biti mesta za sahranjivanje. Uz podršku lokalne samouprave očekujemo da sledeće godine završimo i drugu fazu – nada se Đurišić.

Novo groblje otvoreno je 1994. godine i od tada je konstantan pritisak, jer na Starom groblju više nema novih grobnih mesta već samo slobodnih koje su korisnici već zakupili.

Ukoliko vremenski uslovi budu išli na ruku izvođaču radova, a nakon toga i građevinskoj operativi, nadležni očekuju da ovaj posao bude završen za oko 40 radnih dana.

One thought on “PROŠIRENJE GROBLJA NA BARUTANI

Comments are closed.