Akcija „Daj pedalu raku“ i u Kraljevu (VIDEO)

„Ne odlažite preglede za sutra, za kasnije, za „videćemo“, za „kad dođe vreme“. Odmah i sada idite na pregled!“, poruka je sa današnje akcije  

Poslednjih godina napravljen je značajan pomak u organizaciji onkološke zdravstvene zaštite žena u Srbiji, ali se i dalje prepoznaju mesta za dalje razvijanje sistema kako bi se još više išlo u susret potrebama pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke. Tim povodom – širom Srbije, tokom oktobra – meseca borbe protiv raka dojke skreće se pažnja da ima još mnogo prostora za unapređenje celokupnog kliničkog puta pacijentkinja sa posebnim akcentom na skraćivanje vremena od sumnje na rak dojke do postavljanja dijagnoze.

Manifestaciju „Daj pedalu raku, koja je sada podržana i na nacionalnom nivou, pre nekoliko godina pokrenulo je Žensko udruženje „Milica“ iz Vrnjačka Banje, a danas je ova manifestacija održana i u Kraljevu. Osim ŽC „Milica“ i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, akciju održanu na Trgu srpskih ratnika podržali su i Opšta bolnica Studenica, kraljevački Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje Kraljevo i Zona 016 kompanije AVON.

Pogledajte VIDEO reportažu sa današnjeg događaja:

Predstavnice ovih ustanova i kompanije želele su da podsete na važnost preventivnih pregleda za otkrivanje karcinoma dojke, ali i svih drugih bolesti.

Marija Mijailović, glavna sestra Opšte bolnice Studenica, podesetila je da su ova bolnica i Dom zdravlja deo tri skrining državna programa: skrining grlića materice, dojke i kolorektalnog karcinom koji, i pored problema koje je doneo kovid, sve vreme traju:

Od novembra 2020. do kraja februara 2021. obavljena je skrining mamografija po programu. Pregledom su obuhvaćene 1.994  žene, a tokom tih pregleda otkriveno je pet novih maligniteta. Svaki skrining je jako dobar i treba se odazivati pozivu, jer smo samo u ovom slučaju spasili pet života, što nije mala stvar za osobe obolele od karcinoma.

Da se odazivaju pozivima na preventivne preglede, na sugrađanke je apelovala Lidija Pavlović, predsednica Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva:

Pozivam sve devojke i žene da i ubuduće dolaze na preventivne preglede i brinu o svom zdravlju, jer ukoliko žena nije zdrava, ona nije zdrava ni svojoj porodici, ni okruženju, ni zemlji.  Mnogo je važno da budemo zdravi i da vodimo računa o tome,

Osobe obolele od karcinoma pripadaju osetljivim grupama i njima se posvećuje posebna pažnja i podrška od strane Centra za socijalni rad, kaže Svetlana Dražović, direktorka ove ustanove u Kraljevu:

Njima se pomoć pruža neposredno kroz redovan rad, kroz ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, ali i kroz rad našeg Savetovališta koje pruža psihološku podršku porodicama: obolelima i ostalim članovima porodice, jer bolest jednog člana porodice dovodi do promene i reorganizacije života čitave porodice.

Posebno su osetljive porodice obolelih, dodaje Dražović, sa maloletnom decom, kao i porodice u riziku, gde je i materijalna situacija dodatno teška i tu Centar za socijalni rad materijalno pomaže kroz jednokratna davanja za pomoć u procesu lečenja.

Tokom epidemije koronovirusa, kroz rad našeg savetovališta, mi pružamo i psihološku onlajn podršku ženama obolelim od raka . Mislim da nikada više nismo bili u prilici da čujemo sa kakvim se sve teškoćama oboleli i njihove porodice susreću – ističe dirketorka kraljevačkog Centra za socijalni rad.

Nosilac današnjih aktivnosti pod nazivom „Daj pedalu raku“ – udruženje Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje i inače okuplja žene koje su prošle kroz težak period izazvan zdravstvenim problemima i pomaže im da ga prebrode. Mirjana Obradović je jedna od članica centra i žena koja je skoro dve godine, baš u doba korone, vodila borbu sa opakom bolešću. Ona ističe da su onkološke pacijentknije u Ženskom centru Milica imale psihološku podršku:

–  Borila sam se i sa koronom, i sa kancerom, ali ukratko samo da poručim: „Ne odlažite preglede za sutra, za kasnije, za „videćemo“, za „kad dođe vreme“. Odmah i sada idite na pregled!  

Današnju akciju podržale su i predstavnice Zone 016 kompanije AVON:

Kompanija Avon je podrška damama obolelim od raka dojke od 2004. godine. Skupili smo više od 700.000 EUR da pomognemo damama obolelim od karcinoma dojke. Avon brine o ženama već 135 godina, podržava ih da budu jake, lepe i samostalne. Tu smo i da brinemo i o zdravlju, a i u narednom periodu ćemo nastaviti to da radimo. Zato želim da zahvalim svim kolegama i koleginicama, posebno AVON damama koje prikupljaju sredstva za ovaj Fond tokom svake naše mesečne kampanje kupovinom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom – poručila je Nataša Janjić, menadžerka AVON 016 zone.

Za smanjenje stope smrtnosti od raka dojke u Srbiji navažnije je, opšta je ocena, rano otkrivanje ove bolesti, bolja dostupnost terapijama, a pogotovo inovativnim terapijama za rani i metastatski karcinom dojke.

    M. M. D.