Da li je došlo vreme za preseljenje Zavoda za javno zdravlje?

Ovako modernu zgradu nema nijedan Zavod za javno zdravlje u Srbiji, a ni u ovom delu Balkana

Novi kompleks Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu je krajem marta dobio upotrebnu dozvolu i time su, rekli bismo, stvoreni uslovi za preseljenje opreme i ljudstva ove ustanove u novi prostor na starom mestu – na Higijenskom zavodu. Međutim, to neće ići ni lako ni brzo, kaže direktor Zavoda dr Aleksandar Macan:

Preseljenje ćemo početi ove sedmice, ali će, prema mojoj proceni, potrajati dva meseca i obavljaće se u fazama. Selićemo jednu po jednu službu i kad uspostavimo njeno funkcionisanje, preseliće se sledeći. U zgradu će najpre biti useljena Služba socijalne medicine.

Dr Macan kaže da ovako modernu zgradu nema nijedan zavod u Srbiji, a ni u ovom delu Balkana i da će sada ustanova imati na raspolaganju 500 kvadrata više nego što je imala stara zgrada na ovom mestu, koja je u zemljotresu 2010. ozbiljno oštećena i zato srušena.

– Imamo 500 kvadrata više, ali to sada treba popuniti opremom i nameštajem, organizovati procese na nov način. Objekat je vrlo kompleksan, sa mnogo instalacija i zato treba postepeno da bude puštan u funkciju.

Kada smo pre dva meseca pisali tekst o 11 godina izgradnje zgrade ZJZ, dr Macan je rekao da bi za nov nameštaj i opremu bilo potrebno oko 50 miliona dinara i nadao se značajnoj pomoći Ministarstva zdravlja. Sada takvu mogućnost ne pominje, što znači da Ministarstvo nije izašlo u susret ovakvoj računici i da će Zavod ono što je neophodno očito morati da nabavlja iz svojih sredstava.

Na pitanje kada će najzad biti u funkciji moderna PCR laboratorija, koju je ovaj Zavod dobio još pre godinu dana i koja nije korišćena sve ovo vreme dok je korona harala, direktor ZJZ kaže da je PCR oprema već instalirana, ali da ne može u funkciju dok ne bude preseljena prateća tzv. laboratorijska kuhinja. Podsećamo da su zvaničnici  u decembru 2020. najavili da će PCR oprema biti puštena u rad u januaru 2021.

Kao i svako useljenje u novi objekat, i ovo će verovatno biti praćeno raznim peripetijama, ali svakako i okončano u jednom trenutku. Verujemo da će zdravstveni radnici najzad imati normalne uslove za rad. Ali da će komfor osetiti i građani i da se neće dogoditi kao u slučaju nove ambulante Doma zdravlja, koja se nalazi u okviru ovog kompleksa, da su čekaonice za pacijente čak  manje nego što su bile u starom objektu. U svakom slučaju, biće čisto i lepo, pa sa nestrpljenjem očekujemo „naselje“.

Objekat Zavoda za javno zdravlje građen je u dve faze: u prvoj do 2014.g investitor je bio Zavod, zatim je nekoliko godina gradilište bilo „zamrznuto“, da bi radovi ponovo počeli 2020. godine, tako što je grad Kraljevo postao investitor, a 95% sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije.

R. Vesković

Na istu temu, preporučujemo:

Ambulanta Higijenski zavod preseljena u novi prostor

Jedanaest godina izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje

Krajem januara PCR laboratorija na „Higijencu“