Dobitnik Žičke hrisvulje – pesnik Rade Tanasijević

Tradicionalno na Spasovdan, žiri za dodelu Žička hrisovulja danas je saopštio ime 31. dobitnika ovog značajnog književnog priznanja, koje dodeljuje Žički duhovni sabor u Kraljevu

            „Rade Tanasijević pripada retkom soju ‘istinskih pesnika zemlje’, ako pod time razumemo potpunost pripadanja svome naslojenom, živom jezičkom tlu. Takva pripadnost ne sputava mu pesničke potencijale, nego ih samo dublje ukorenjuje“ – piše predsednik žirija za dodelu Žičke Hrisovulje Dragan Hamović u obrazloženju odluke da ove godine nagradu dobije pesnik Rade Tanasijević.

Pesnik Rade Tanasijević, dobitnik Žičke hrisovulje za 2022. godinu

            Odluku su danas saopštili direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasna Marković, članica žirija mr Ana Gvozdenović i pomoćnik gradonačelnika zadužen za manifestacije Miloš Milišić.

            Rade Tanasijević je rođen 1962. u Draževcu kod Obrenovca, gde i danas živi od zemljoradnje. Objavio je 7 zbirki pesama, jedno prozno delo i četiri knjige književnosti za decu. Zastupljen je u više antologija savremenog srpskog pesništva, kao i u jednoj na španskom i jednoj na nemačkom jeziku.

            – Ne gubeći kopče sa predanjem i vlastitom pesničkom starinom, pesnički repertoar Tanasijević širi posvajanjem i razvojem modernijih postupaka lirskog posmatranja i pronicanja u tajanstvene tačke vidljivog sveta, na parčetu zemlje njemu dodeljenom – istakla je Ana Gvozdenović  obrazlažući odluku o dodeli nagrade.

Jasna Marković, Miloš Milišić i Ana Gvozdenović

            Osim nje članovi žirija su bili Nikola Vujčić, kao prošlogodišnji dobitnik, zatim Dejan Aleksić, Miloš Milišić i Dragan Hamović, kao predsednik.

            Direktorka kraljevačke biblioteke Jasna Marković podsetila je da će nagrada Tanasijeviću biti dodeljena na manifestaciji Žički duhovni sabor 19. avgusta, na Preobraženje. U okviru manifestacije biće održano nekoliko događaja posvećenih 31. dobitniku hrisovulje i predstavljen zbornik radova o stvaralaštvu prošlogodišnjeg dobitnika Nikole Vujičića.

            – Ponosni smo što je iz našeg grada nadomak Žiče pre 30 godina potekla inicijativa o pesničkom saborovanju koje baštini tradicionalne kulturne i istorijske vrednosti i savremeno pesničko stvaralaštvo. Za nas je ovo prestižan trenutak jer u prestižnu pesničku riznicu upisujemo 31. slavodibitnika.

            Miloš Milišić, koji je i jedan od pokretača Žičkog duhovnog sabora, podsetio je da je ova manifestacija počela i razvijala se negujući više vidova umetničkog stvaralašta, da bi se zatim uobličila kao knjoiževna manifestacija posvećena dobitniku Žičke hrisovulje, koja je jedna od najuglednijih u Srbiji:

            – Imali smo i tada i danas potrebu da tragamo za onim stvaraocima koji stvaraju ‘bez buke i besa’ kako je govorio Bogdan Mrvoš. I uspevali smo da ih pronađemo, kao što je to bio slučaj sa Milosavom Tešićem, Đorđom Sladojem, Đorđem Nešićem… Ovoga puta smo se odlučili za Rada Tanasijevića, jednog od onih autora koji vidaju, izranavljen i izbogaljen, srpski jezik. Čestitam njemu na nagradi, a žiriju na hrabrosti da izabere čoveka koji nije poznat širokoj čitalačkoj javnosti.

            Ana Gvozdenović je istakla značaj radova naučnika i književnih kritičara koji se u okviru Žičkog duhovnog sabora bave stvaralaštvom dobitnika. Zato u gotovo svim delima koja se bave savremenom srpskom poezijom citirana literatura je objavljena u Kraljevu. Miloš Milišić je rekao da postoji inicijativa da dobitnici Žičke hrisovulje dobijaju i novčanu nagradu, što do sada nije bio slučaj.

Žički duhovni sabor se održava od 1992. godine, glavni organizatori su ovdašnja Narodna biblioteka i Narodni Muzej, uz pokroviteljstvo grada Kraljeva i Ministarstva kulture.

R.V.