Dr Indira Popadić: „Uzmite život u svoje ruke” (VIDEO)

Za ulazak u privatan biznis pogrešno je razmišljanje „kako najlakše da zaradim novac“, jer treba da krenemo od onoga u čemu smo dobri i imamo li proizvod ili uslugu po kojima smo bolji od rugih, kaže poslovna konsultantkinja i mentorka sa tri decenije iskustva u preduzetništvu

Jednu „običnu“  obuku o pisanju dobrog biznis plana i mogućnostima da dobiju subvenciju za podsticaje preduzetnišvu, koje Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje za nezaposlene koji se vode na njenoj evidenciji, dr Indira Popadić nedavno je pretvorila u četvorosatnu interaktivnu radionicu posle koje su nam učesnici otkrili da se osećaju „kao da im se razbistrilo u glavi“. Jer, Indira Popadić je doktor tehničkih nauka sa tridesetogodišnjim iskustvom baš u svetu preduzetništva u koje se oni tek spremaju da zakorače, a sa učesnicima je, na poziv Udruženja žena „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva, nesebično podelila priču koju je njen put nosio.

Bilo je reči o „sedam koraka“ od ideje do realizacije po interaktivnom poriručniku koji je napisala pod nazivom „Uzmite život u svoje ruke“.  On predstavlja „bukvar preduzetništva“ i doživeo je svoje treće izdanje.

Definišemo sedam osnovnih koraka, ali – kao kada kuvamo neku lepu čorbicu, najvažniji, prvi korak je želja, odluka da se kreneš u preduzetništvo, osećaj da moraš da budeš odgovoran i posvećen i da prepoznaš svoje želje i ambicije. Velika je greška kada, ponekad, ljudi krenuo od toga: „Gde mogu da zaradim novac?“, a treba da krenu od onoga „U čemu sam dobar?, šta je ono što me interesuje, po čemu će moj proizvod ili usluga biti drugačiji i kako će nekome pomoći. Svako treba da pronađe svoju „nišu“ – istakla je dr Indira Popadić.

Pogledajte VIDEO prilog:

Ona dodaje da je, možda, najvažnije napraviti razgovor sa sobom:

To je traženje odgovora na pitanje: šta je to u životu što mene stvarno interesuje, šta bih radio/la i da mi niko ništa ne plati, šta će ljudima oko mene doneti neku korist? Naravno, pod brojem jedan je da znamo kuda idemo, zašto i kako ću doći do toga, a vizija mog biznisa je projekcija života koji želimo, jer je posao samo jedan deo našeg života na ovoj čarobnoj planeti. Kada bi nekome rešite neki problem, sazidate kuću, izlečite ga, sašijete nešto ili napravite neku uslugu, edukujete ga, onda tu nema klasisčne prodaje već je apsolutno pomaganje.

Za ulazak u privatne vode, prema rečima onih koji u njemu uspešno plivaju, bila je potrebna hrabrost.

Hrabrost je potrebna, ali je hrabrost da uzmeš život u svoje ruke meni prirodnija, da budeš pobednik i da padaš, da ustaješ i da učiš, a što više učiš lakše ćeš donositi ispravne odluke. Suludo je da budem žrtva, da radim nešto što ne volim i da tako brojim sate kada ću ići kući – smatra naša sagovornica.

Njena je poruka zato: raširite krila prepoznajte sve darove u sebi i poletite u smeru svog uspeha ostvarujući sve svoje potencijale.

    M. M. D.