Šarenilo nošnji, lepota različitosti i CIOFF festival kraljevačkog „Abraševića“

Preporuka da odaberete da odgledate bar jedan koncert na kojem učestvuje više od stotinu igrača i muzičara iz Čilea, Meksika, Kolumbije, Srbije i Republike Srpske

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Kraljeva već deceniju i po organizuje manifestaciju „Leto kod Abraševića“, a ona je ove godine prerasla u međunarodni festival  pod okriljem CIOFF-a (međunarodne organizacije koja radi pri Unesku i okuplja najbolje folklorne grupe i festivale iz celog sveta“. Deo ove organizacije „Abrašević“ je već godinama, ali je prvi put domaćin festivala koji se nalazi u kalendaru CIOFF-a.

Gosti „Abraševića“ i Kraljeva od juče su grupe iz Čilea, Kolumbije i Meksika, a za rukovodioce tih ansambala i po jedan plesni par igračkih grupa, kao i domaćina u gradskoj kući danas je priređen prijem.

Jedan od uslova da festival u organizaciji „Abraševića“ postane deo CIOFF priče, bio je da obezbede učešće predstavnika najmanje pet zemalja (uključujući i domačine) i najmanje dva ozbiljna koncerta.

Želeli smo da festival bude što interesantniji i smatram da smo izborom zemalja učesnica u tome uspeli. Koncertom koji smo sinoć imali u Ušću, meštani su bili oduševljeni, a ja pozivam sugrađane da u četvrtak i petak od 20.30 dođu na gradski Trg na koncerte  ili da posete radionice u „Abraševiću“, koje su u potpunosti besplatne, jer će na njima naši gosti predstaviti svoju kulturu kroz igru, pesmu, muziku i pokušati da nauče naše sugrađane da zaigraju sa njima –  pojasnio je nakon prijema Uroš Baltić, upravnik KUD „Abrašević.

Radionicu su danas u prostorijama „Abraševića“ imali gosti iz Meksika, a večerašnji koncert u Vrnjačkoj Banji zakazan je za 20.30 na Trgu kulture.

U četvrtak u podne u „Abraševiću“ radionicu folklora imaće grupa iz Kolumbije, u 16.00 časova nastupamo u hotelu „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, a u petak u 11.00 časova u Domu za stare u Mataruškoj Banji. Istog dana u podne radionicu će imati grupa iz Čilea, a uveče (petak, 28. jul u 20.30) predstoji veliko koncertno finale na Trgu srpskih ratnika – dodaje Baltić, uz podsećanje da su sve radionice i koncerti na kojima ima više od 100 učesnika – besplatni.

Na Festivalu Kraljevu trebalo je da učestvuje i ansambl iz Turske, ali su svoje učešće, kako navode organizatori, iz opravdanih razloga morali da otkažu, pa će od večeras gosti „Abraševića“ i Kraljeva jedna folklorna grupa iz Republike Srpske.

Sa gostima je razgovarao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je ocenio da je festival poput ovog (koji, zbog brojnosti učesnika, zahteva odličnu organizaciju), predstavlja doprinos kulturnom letu u našem gradu:

Smatram veoma značajnim što u naš grad dolaze i čuvari tradicije iz drugih zemalja, jer će građani Kraljeva imati priliku da se upoznaju sa kulturom, tradicijom i istorijom zemalja iz Južne i Centralne Amerike, a Grad će se potruditi da i u budućnosti pomogne slične manifestacije.

Karlos Matus je rukovodilac folklornog društva iz Čilea, koji je u ime svih gostiju istakao koliko im je važno što imaju priliku da predstave svoje kulture i da, istovremeno, upoznaju srpsku:

Biće veliki spektakl spoj južnoameričkog folklora iz Meksika, Čilea, Kolumbije i srpskog folklora. Nadamo se da ćemo opravdati sva očekivanja.

Zanimljivo je da gostujući ansambli imaju višenedeljne turneje po Evropi, pa su tako gosti iz Čilea već 45 dana na turneji – već su bili u Grčkoj i Bugarskoj, a u Srbiji će, osim u Kraljevu i okolini nastupiti i u Nišu, Čačku i Kragujevcu. Gostima iz Kolumbije Srbija je prva stanica na evropskoj turneji, a gosti iz Meksika pre Srbije bili su na turneji po hrvatskim gradovima, a nastaviće je u Rumuniji.

   M. M. D..