Novi krug obuka i zapošljavanja: Prilika za 400 radnika iz Raškog okruga

Mogućnost zaposlenja odnosi se na radna mesta u tekstilnoj industriji

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga do kraja 2024. biće obučeno i zaposleno 400 radnika zahvaljujući finansijskoj podršci „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH” obukama budućih tekstilaca, a u realizaciji Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije i lokalnog partnera na projektu kompanije Luss Textile.

Od 2022. do polovine 2023. obučeno je i zaposleno je 205 žena kroz ovaj projekat. Kroz program je prošlo i nekoliko povratnika po readmisij koji su rešili da nađu zaposlenje u Srbiji i nastave život u mestima svog rođenja.

Imajući u vidu potrebu za dodatnim radnicima, tokom juna GIZ je podržao nabavku dodatne opreme, zahvaljujući kojoj će, do kraja naredne godine, novih 400 radnika obučeno i zaposleno.

GIZ je kroz globalni program Migracije za razvoj izdvojio gotovo 100.000 evra u okviru projekta, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru u prostorijama kompanije Luss Tekstil u Draganićima nadomak Raške. Polovinom juna predstavnici globalnog programa Migracije za razvoj i Privredne komore Srbije, obišli su Luss Textile i razgovarali o narednim aktivnostima. Očekuje se da se sa novim obukama počne od septembra ove godine, a biće organizovane u nekoliko višenedeljnih ciklusa.

Partneri Nemačke razvojne saradnje na ovom program, pored PKS, su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije. Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.