Izložba fotografija „Krune vekova“ Gorana Ristovića Pokimice

Festival umetnosti „Maglič“ počinje ovim kulturnim događajem

Tradicionalni Festival umetnosti „Maglić“ u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ počinje danas u Kraljevu i trajaće do 8. juna. Prvi festivalski program je otvaranje izložbe fotografija KRUNE VEKOVA u galeriji Kulturnog centra u Ribnici večeras (sreda, 5. jun) u 18.30.

Autor izložbe je Goran Ristović Pokimice, čuveni majstor filigrana, a na izložbi će biti prikazano dvadeset fotografija predmeta koji su od velikog istorijskog značaja – kruna cara Dušana, kruna kralja Milutina, okovi jevanđelja i drugo, a autor izložbe će održati kratko predavanje i vođenje kroz izložbu.

Goran Ristović je rođen u Kraljevu 1964. godine. Osnovnu školu pohađao je u Brazilu, u Rio de Žaneiru. Srednju školu prevodilačkog smera je završio u Kraljevu. Studirao je arapski i turski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, a studijsko usavršavanje obavljao u Istanbulu i Kairu.

Godinama je u potpunosti posvećen radu u svojoj filigranskoj radionici. Permanentno se usavršavao i proučavao specifični izraz srpskog filigrana koji seže u vreme kralja Milutina, kada je dostignut zenit u srpskom srednjevekovnom zlatarstvu naslonjenom na najbolje tradicije Vizantije i nove uticaje koji su stizali sa Zapada.