Kako je Stret art festival generalno podsetio na neko lepše i srećnije vreme

Muzika, slikarsko i fotografsko umeće, programi za najmlađe i sjajna atmosfera na koncertima za starije, obeležili su festival kojim je Kulturni centar „Ribnica“, odličnom oranizacijom, završio sjajnu letnju sezonu

Za nekoga sve, a za svakog – ponešto. Tako bi se, u najkražem, mogao opisati i ovogodišnji Strit art festival u organizaciji kulturnog centra „Ribnica“. Kraljevo je dobilo nove, lepe murale čija je tema ove godine bila „Srce u gradu“.

Novi murali nastali su u Ribnici, Kovanluku i na Trgu kralja Petra I oslobodioca. Autori murala su Vuk Đurić Endo, Maja Stojanović Zmaja, Aleksandar Glibetić Pibo i Katarina Stevanović Kaća.

Učenici Umetničke škole, sa profesorkom Alisom Matović, oslikali su brod na dečjem igralištu pored Ibra.

U dvorištu Francuske kuće prikazana je izložba fotografija i predstavljena fotomonografija „To je bilo neko lepše i srećnije vreme” Dragana Teodorovića Zeka. U muzičkom delu programa nastupili su Dragan Urošević Uroš i Darko Spasić, gitarski duo grupe Epilog iz Kragujevca.

Dragan Teodorović je kao sedamnaestogodišnjak počeo da radi na tehničkoj realizaciji kocerata Zabranjenog pušenja, Crvene jabuke, Valentina, Merlina…  Specijalizovao se za rasvetu i svetlosne efekte, usvojio scenu kao svoje životno okruženje i počeo foto-aparatom da beleži najzanimljivije momente i atmosferu na koncertima.

Sa Emirom Kusturicom i The no smoking orchestra sarađuje od 1999. godine i tada je počela njegova profesionalna fotografska karijera.

Iako u fotomonografiji nije naznačeno gde su fotografije nastale, autor kaže da je lako zaključiti ko je na tim fotografijama iz Južne Amerike, a ko je Bosanac. Navodi da je to bilo lepše i srećnije vreme jer su danas nova tehnologija, telefoni i društvene mreže znatno ubrzali život.

Atmosfera na koncertima je nekada bila drugačija. Bilo je više osmeha, emocija. Autori koji su stvarali muziku su je i izvodili. Sada je manje takvih autora, dobrih muzičara, a publika gleda koncerte kroz ekran telefona. Ovdašnja publika je daleko od onoga zbog čega je tu došla – smatra Zeko.

Nakon otvaranja izložbe, posetioci su uživali u nekim od najpoznatijih hitova rok muzike sa naših prostora, ali i sa svetske muzičke scene. 

Dragan Urošević je istakao da mu je grad na Ibru ostao u lepim uspomenama još iz vremena kad je bio u Osvajačima, kao i da su Kraljevčani odlična publika koja zna šta je dobar rokenrol.

Veoma posećeni programi Strit art festivala bili su oni namenjeni najmlađima. Interaktivni koncert za bebe i decu, održan je u dvorištu Francuske kuće. Učestvovali su violinistkinja Milijana Zolotić Simić i pijanista Boris Škapik.

Deca na ovakvim koncertima reaguju na najlepši mogući način. Nisu im potrebne reči, dodatna objašnjenja, osećaju muziku, reaguju na ritam i zvuk. Vole brze i dinamične kompozicije, ali se dešavalo i da se potpuno umire i utišaju kad se izvode barokne lagane kompozicije – kaže autorka programa.

Na Trgu srpskih ratnika Goksi, Horhe i klovnica Kokica priredili su klovnovsko-žonglerski program za najmlađe.

O muzičkoj magiji prve koncertne večeri i nastupu grupe „Neverne bebe“ čitajte u našem tekstu na ovom LINKU.

Hrvatski bend Elemental, koji ove godine obeležava dvadeset pet godina uspešne karijere, prvi je nastupio poslefnje festivalske večeri.

Atmosfera je bila odlična, jednostavno sam to upila i baš mi je bilo lepo. Nakon toga je usledio umor, ali i veliko zadovoljstvo – poručila je Mirela Priselac Remi.

Ona je dodala da nisu imali nikakve ambicije kada su počeli da se bave muzikom. Samo su, kako je istakla, vredno radili, svirali, pisali i „nekako im se dogodilo“ dvadeset pet godina. U njihovu muziku su se uplitali razni žanrovi. Esencijalno je to bio rep, a sada ima svega, a najmanje repa.

Za dugovečnost ovog benda je zaslužan prijateljski odnos, istakla je Remi, ali sigurno i kvalitetna muzika koju pružaju slušaocima sve ove godine.

Strit art festival  2023. zatvorio je Mile Kekin svojim koncertom u okviru regionalne promotivne turneje povodom solo albuma „Nježno đonom”, koji je objavljen pre tri meseca.

Mile Kekin ističe da je želeo da spoji u jednu priču svoje dve strane, a to su stvaralaštvo sa Hladnim pivom i solo rad.

Novi album je zamišljen  kao skup pesama uz koje čovek može da zapeva, zapleše, nasmeje se, ali i da se zamisli nad samim sobom. Muzika ima više niova i dinamična je. Već se izdvojilo nekoliko pesama koje je publika sa oduševljenjem pevala.

Na repertoaru su bile i pesme koje su obeležile Kekinovu karijeru u vreme dok je bio deo legendarnog pank – rok sastava Hladno pivo.

Tako su zavese spuštene na još jedan festival u organizaciji Kulturnog cebtra koji je za svoju organizaciju dobio pohvale svih izvođača i, što je još važnije, građana Kraljeva.

   M. M. D.

fotografije: portal Krug, Raško Matović i Kulturni centar “Ribnica”