Kako su raspodeljena sredstva za sportske aktivnosti i sanaciju zgrada

Gradsko veće je raspodelilo 5 miliona dinara za posebne programe u oblasti sporta, kao i oko 20 miliona dinara za 22 stambene zgrade za investiciono održavanje

            Od 100 miliona dinara, koliko je u gradskom budžetu za 2022. godinu predviđeno za razvoj sporta, 95 miliona dinara je u martu raspoređeno za redovne godišnje aktivnosti. Preostalih 5 miliona dinara namenjenih za posebne programe gradski većnici su na poslednjoj sednici ovako raspodelili:

  • SUBS „Sloga“ – 1 milion dinara za razvoj borilačkih sportova i organizaciju Prvenstva Balkana;
  • Sportski savez Kraljeva – 1,8 miliona za razvoj košarkaškog, rukometnog i atletskog sporta kroz organizaciju međunarodnih turnira i mitinga
  • AMSK „KV Racing team“ – 1,3 miliona za obeležavanje jubileja, 50 godina postojanja auto-moto trke na Beraovcu
  • OK Tehničar – 400.000 dinara za organizaciju odbojkaškog turnira za pionire i kadete i kampa na Goču;
  • FK Magnohrom – 200.000 dinara za organizaciju turnira dece rođene 2008.g
  • FK Proleter iz Pečenoga – 200.000 za poboljšanje kvaliteta fudbalskog terena;
  • Kik boks klub Kraljevo – 200.000 za pripreme za učešće na Prvenstvu Balkana u junu u Kraljevu.

Sportski savez Kraljeva će od 1,8 miliona dinara po 600.000 uložiti u organizaciju tri međunarodna takmičenja: – košarkaški turnir u septembru, uz učešće KK Valensija, KK partizan, KK Borac i KK sloga); – atletski miting takođe u septembru; – rukometni turnir u oktobru.

            Iz materijala za ovu tačku dnevnog reda može se videti da su zahtev za sredstava podnele čak 42 sportske organizacije.

Raspodela sredstava za saniranje zgrada

            Za investiciono održavanje zgrada u budžetu je predviđeno 30 miliona dinara. Nakon prvog konkursa sredstva će dobiti 22 stambene zajednice, a vrednost udela grada u radovima bičće 22,7 miliona dinara, tako da će preostati nešto više od 7 miliona i tokom leta se može očekivati novi konkus. Pošto Grad finansira 70% radova, a stanari 30%, njihovo učešće će iznositi 15,8 miliona dinara.

            Prema rečima izvestioca Zvonka Kovačevića, načelnika Odeljenja za urbanizam, 12 zahteva se odnosi na sanaciju kosih i ravnoih krovova, što znači da je to i dalje najveći problem na zgradama, 4 zahteva su za sređivanje fasade, a 6 za investicono održavanje liftova.

            U materijalu koji smo dobili na ovu temu nalazi se vizuelno vrlo nekvalitetna kopija konačne liste stambenih zajednica i planiranih, koju smo pokušali da tehnički poboljšamo koliko je bilo u našoj moći:

            Firme koje se bave spoljnom izolacijom fasada i krovova, postavljanjem stolarije, kotlovima na gas ili biomasu, ugradnjom sistema za grejanje, i solarnih kolektora… početkom naredne sedmice mogu očekivati raspisivanje javnog poziva za učešće u spromođenju mera energetske sanacije.

R. Vesković

Preporučujemo i tekstove: Kako je raspodeljeno 95 miliona dinara za sport, Popravka seoskih vodovoda sredstvima iz gradskog budžeta

*Ovaj tekst deo je projekta sufinansiranog od strane European Endowment for Deomcracy. Stavovi iskazani u ovom medjskom sadržaju predstavljaju stavove autora i sagovornika, a ne Fondacije