Ko će predstavljati Kraljevo i Raški okrug u Skupštini Srbije??

Rad konstitutivne jučerašnje sednica Skupštine Srbije obeležili su, sa jedne strane aplauzi, a sa druge zvižuci i razvijani transparenti. Dok su poslanici vlasti polagali zakletvu, poslanici opozicije napustili su salu i zakletvu su položili u holu. Neki politički analitičari ocenjuju da bi tok sednice na kojoj su potvrđeni mandati svim narodnim poslanicima, mogao da bude najava kako će izgledati srpski parlament u narednim nedeljama i mesecima.

Kraljevo će u novom sazivu Narodne skupštine imati četiri poslanika.

Sa spiska narodnih poslanika na sajtu Republičke skupštine

Troje poslanika su sa lista predstavnika vlasti (Snežana Jovanović, Marija Jevđić i Branimir Jovanović), a jedna poslanica (Verica Milanovič) je sa opozicione liste Srbija protiv nasilja.

Snežana Jovanović, diplomirana ekonomistkinja na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane bila je na 37. mestu, a Branimir Jovanović (SDPS) – diplomirani politikolog na 57. mestu. Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” je, prema zvaničnim rezultatim Republičke izborne komisije na decembarskim parlamentarnim izborima osvojila 46,75 odsto glasova birača izašlih na izbore, odnosno 129 poslaničkih mandata od ukupno 250.

Marija Jevđić bila je na 10. mestu liste Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma.

Verica Milanović, diplomirana pravnica, nalazila se na 64. mestu izborne liste koalicije Srbija protiv nasilja. Inače, ova koalicijeosvojila je 65 poslaničkih mandata na osnovu poverenja koje joj je, prema zvaničnim rezultatima RIK-a, ukazalo 23,66 odsto građana izašlih na izbore.

Raški okrug koji se sastoji iz dva grada (Kraljevo i Novi Pazar) i tri opštine (Vrnjačka Banja, Raška i Tutin) imaće ukupno 10 poslanika.

Novi Pazar, kao i Kraljevo, ima četiri poslanika, Vrnjačka Banja nijednog, a Raška i Tutin – po jednog. Poslanica iz Raške je Ana Beloica Martać (1982), master ekonomistkinja, a iz Tutina Selma Kučević (1991).

Šansu da postane narodni poslanik ima Dane Stanojčić (Vrnjačka Banja) koji se na izbornoj listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane nalazio na 134. mestu, jer će na ovoj listi knajverovatnije doći do značajnog pomeranja, kada mnogi poslanici sa ove liste koji se nalaze medju prvih 129 – odu na druge funkcije.

Zanimljivo je da su na ovoj listi, od 129 poslanika, 104 poslanici iz Beograda.

p. S. U međuvremenu, našoj redakciji javio se Marko Petrović, koji je naveo da je juče nosilac Ruske stranke podneo ostavku nakon potvrđivanja mandata i da će on, kao peti isped Ruske stranke, a drugi sa te parlamentarne liste, biti peti poslanik i najmlađi predstavnik Kraljeva u Narodnoj skupštini.

Ovaj mandat moći će da bude potvrđen na narednoj sednici Narodna skupštine.