Kraljevo: Pripitih za volanom za 12 odsto manje u odnosu na prošlu godinu

Za prvih devet meseci 2023, na području Kraljeva bilo je za 10 odsto manje saobraćajnih nezgoda, a broj poginulih smanjen je skoro za petinu u odnosu na isti period prošle godine

Na području Policijske uprave u Kraljevu, u prvih devet meseci ove godine, ostvareno je stabilno stanje javne bezbednosti, navodi se u izveštaju Policijske uprave Kraljevo. Policija ocenjuje da je rad policijskih službenika obeležilo brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela. Posebno je izdvojen septembarski slučaj rasvetljavanja krivičnog dela teško ubistvo u selu Rudno, kada je uhapšeno pet osoba, koje su telo oštećenog stavile u položaj da izgleda kao da je nastradao u saobraćajnoj nezgodi.

ZAPLENE DROGA I PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI

U 360 realizovanih zaplena, oduzeta su 53,3 kilograma različitih vrsta opojnih droga i više od 683 hiljade komada psihoaktivnih supstanci. Najveće zaplene realizovane su u februaru, u Kraljevu, kada je u putničkom vozilu pronađeno 60 paketa sa 33 kilograma kanabisa i julu, u Ljigu, kada je zaplenjena 681.000 komada različitih vrsta tableta koje se nalaze na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci.

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine zaplenjeno 935 bokseva cigareta.

U oblasti javnog reda i mira evidentirano je 347 prekršaja, što je za tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Policija je obezbedila 799 javnih skupova, od kojih najviše sportskih – 716, na kojima je prisustvovalo oko 129 hiljada građana.

BEZBEDNOST ŠKOLA

U cilju unapređenja i jačanja preventivnih aktivnosti i saradnje sa predstavnicima Školske uprave, direktorima škola i lokalne samouprave održavani su radni sastanci povodom početka nove školske godine, kada je pojačano prisustvo policijskih službenika u zonama škola na području Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

U oblasti bezbednosti saobraćaja evidentirano je 407 saobraćajnih nezgoda, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. U nezgodama život je izgubilo devet osoba, odnosno 18 odsto manje u odnosu na devetomesečni period 2022. godine, dok je povrede zadobilo 280 osoba.

U pojačanim kontrolama otkriveno je 27.274 prekršaja u ovoj oblasti. Najčešći prekršaj je neprilagođena brzina – 11.583. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 935 vozača. Broj saobraćajnih nezgoda koje su izazvane pod uticajem alkohola smanjen je za 12%. Policija je sankcionisala  37 odsto više vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – 207.

Od 8. maja do 30. juna, na teritoriji Srbije sprovedena je akcija „Predaj oružje“, u kojoj su građani na području Policijske uprave u Kraljevu predali više od 1.800 komada oružja, preko 130.000 komada municije i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Službenici Odseka za upravne poslove u prvih devet meseci ove godine,  uručili su 12.633 putne isprave , 13.461 ličnu kartu i druga dokumenta.

izvor: MUP – Policijska uprava Kraljevo

M. M. D.