Maturant koji je do sada objavio – tri knjige (VIDEO)

Borivoje Ilić iz sela Negbina između Zlatibora i Nove Varoši, maturant Šumarske školu u Kraljevu, srednjoškolske dane proveo je u Domu učenika, a u svojim pesmama (prvu knjigu objavio je u VII razredu) isprepletao je lepotu zavičaja, ljubav i – ljude

Kroz stihove ove knjige putujemo sa dečakom,

na put uspeha svi su pošli kaljavim sokakom…“

„Dečak“ iz ove priče još nema 19 godina, a iza sebe ima već pet godina pesnikovanja i – tri objavljene knjige. Borivoje Ilić je, verujemo, najmlađi pesnik u Srbiji, jer sa nepunih 19 godina iza sebe ima već pet godina pesničkog staža. Njegov zavičaj je Negbina, planinsko selo između Zlatara i Zlatibora, u kojem, otkriva nam Borislav, zvezde iznad vrhova Murtenice sijaju jače nego što oni rođeni u gradu mogu i da zamisle. Te čarobne noći, leti sunčana, a zimi u belo zavejana jutra, tegoban život srpskog seljaka, radost koju u njemu izaziva toplina roditeljskog doma, našle su se u njegovoj prvoj knjizi „Oj, Negbino, rodni kraju“, koju je, uz pomoć sponzora, objavio još kao đak sedmog razreda.

Druge dve („Miris zavičaja“ i „Kaljavim sokakom“) objavio je kao đak srednje Šumarske škole u Kraljevu koju upravo završava.

Pogledajte video reportažu o Borivoju:

U dve novije knjige kao teme se pojavljuju i ljubav, tradicija pojavljuju se i kafanske, ljubavne i boemske pesme, ali Borivoje ostaje veran i svojoj ranijoj, večnoj inspiraciji: svom zavičaju:

„Tamo gde je Nova Varoš, gde Zlatar čuva čari svoje,

tamo pored Uvac reke – ostalo je srce moje…“

Jer, poslednje četiri godine Borivoje Ilić proveo je u Domu učenika srednjih škola u Kraljevu, daleko od porodičnog doma, roditeljskih zagrljaja i svog sela.

„Mnogi su na svoj životni put krenuli nekim kaljavim sokakom“… za portal Krug naš mladi sagovornik objašnjava kako je treća knjiga njegovih pesama „Kaljavi sokak“ – dobila ime. Dok on ponosno drži sve tri svoje knjige, prisećam se reči dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića kako su „nekad deca sa sela vreme provodila sa lisicama i vukovima, hrastovima i bukvama, brdima i pećinama“:

„Tu smo naučili svu mudrost ovog sveta, a današnji čovek ne zna da najviše može naučiti od reke, šume, dana, i noći...“, poruka je Ršumovića, ali – moglo bi se reći – i našeg mladog sagovornika.

Mnogo stihovi „došli“ su mi upravo dok radim seoske poslove, dok kopam, kosim, sejem ili radim neke druge poslove na selu. Volim da kažem da ja pesme ne pišem, nego samo zapisujem stihove – kaže mi Borivoje.

Kad ga upitam koliko se životi mladih u selu i u gradu razlukuju i šta je sve to što kao dete koje potiče sa sela on mora da radi, i pre njegovog odgovora, po  izrazu lica shvatam da se nisam najbolje izrazila, jer Borivoje kaže:

Ništa ja ne moram! Sve te poslove volim da radim! Počeo sam da radim od malih nogu sve poslove na selu. Samo mašine ne znam da vozim, sve ostalo radim. Kao mali nisam voleo da čitam. Ni danas ne volim toliko da čitam knjige, ali volim da beležim stihove, da opisujem poslove, neke običaje koji se dešavaju u selu. Sve krenulo je iz hobija, a sad sam to baš zavoleo i voleo bih i u budućnosti, čime god da se budem bavio, da i dalje pišem pesme – otkriva sagovornik Izazov Plusa, dodajući kako još uvek nema sasvim jasne planove za budućnost.

Borivoje ima želju da nastavi školovanje za peti stepen u svojoj struci, da se odmah zaposli ili, čak, da zagazi i u novinarske vode. Ono što je sigurno – zna da će i dalje pisati pesme. Borivoje kaže da lično ne poznaje nikoga ko sa nepunih 19 godina ima tri objavljene knjige, ali da veruje da ih ima… A onda se seti da nam duguje odgovor na pitanje koliko se razlikuju životi mladih na selu i u gradu:

Velika je razlika između dece u gradu i na selu, ali – dosta dece iz grada voli da radi i umeju da rade neke mnogo teške poslove. Nećete verovatim ali – puna je Srbija takvih mladih ljudi!  

U njegovom kraju, većina ljudi, ističe Borivoje, voli da čuje njegove pesme, pa je, osim u Kraljevu, promociju prve dve knjige imao i u školi koju je pohađao. Promocija poslednje dogodiće se kad sasvim popuste epidemiološke mere, Borivoje se nada – uskoro.

U svakom godišnjem dobu nađem neki posao od kog mogu da zaradim. Na primer: u proleće krenem da berem jagorčevinu, preko leta berem maline, u jesen berem kleku, zimi sečem brezu i sve tako – u krug – ponosan je Borivoje koji veruje da priroda – širi um ljudima.

Iz kraljevačkog Doma učenika srednjih škola, otkriva nam, poneće lepe utiske:

Ponekad je bilo gužve, pa mi je u domu u početku bilo teško. Kasnije se na sve to naviknete, pa sada Dom gledam kao svoju drugu kuću i seanja će mi biti obojena nostalgijom na ove dane. Možda u nekoj od narednih knjiga bude stihova posvećenim životu u Domu, do sada ih nije bilo – iskren je Borivoje, koji, kao i svaki pesnik – ne može da se odluči za njemu lično najdražu pesmu.

Što se tiče budućnosti, siguran je da će, uz podršku roditelja, kojima je najvažnije da on, kao njihov jedinac bude srećan, umeti da izabere kad se bude odlučivao između života u gradu, i na selu. Ovaj drugi, to je već osetio na svojoj koži – nije lak.

              Una Dabić

*Medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

*Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije

1 komentar za naslov “Maturant koji je do sada objavio – tri knjige (VIDEO)

  1. Divan momak, verujem da će postati dobar čovek. Na žalost, redak primer dobrote i vaspitanja u svojoj generacij, iako Borivoje to, zbog svoje skromnosti, ne priznaje. Želim da mu se ostvare sve želje.

Comments are closed.