Nagrade za likovno najtalentovanije đake: U kraljevačkom muzeju otvoren 49. Dečji majski likovni salon

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvoren je tradicionalni, 49. Dečji majski likovni salon. Od pristiglih 626 radova na temu koja je ove godine bila slobodna, stručni žiri izabrao je za izlaganje 164 najuspešnija likovna radova iz 18 osnovnih škola sa područja Kraljeva, a dodeljene su velika nagrada Salona i devet ravnopravnih nagrada.

Na otvaranju Nadica Lišanin, viša kustoskinja Narodnog muzeja Kraljevo, istakla je da je ove godine pristigao rekordan broj radova, a onda je pročitala obrazloženje žirija i pozvala nagrađene učenike da prime nagrade.

U žiriju 49. Dečjeg majskog likovnog salona bili suu: Silvija Mitrović, diplomirana slikarka primenjenih umetnosti i profesorka Umetničke škole u Kraljevu, Jasmina Vasić, diplomirana grafička dizajnerka i profesorka iste škole, i Jakov Jakovljević, diplomirani grafički dizajner i ilustrator, koji je bio predsednik žirija.

Glavnu nagradu Salona „Milorad Mihailović“, koja nosi ime istoričara umetnosti, kustosa Narodnog muzeja Kraljevo koji je osnovao ovu manifestaciju, dobio je Viktor Poskurica, učenik VII1 OŠ „Čibukovački partizani“ Kraljevo. U obrazloženju Žirija stoji da se „ovaj rad izdvojio kao najuspešniji, autentičnim likovnim doživljajem, a da je motiv mrtve prirode, kompoziciono i koloristički uravnotežen, oblikovan je veoma skladno i predstavlja estetski vredan rad“.

Devet ravnopravnih nagrada uručeno je:

Željki Kundović, učenici V1 OŠ „Stefan Nemanja“ Studenica;

Sofiji Novaković, učenici VII2 OŠ „IV kraljevački bataljon“ Kraljevo;

Anki Milinković VIII2  OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo;

Anastasiji Matović, učenici VIII1 OŠ „Jovo Kursula“ Kraljevo;

Aleksi Kursuliću, učeniku VII razreda OŠ „Dragan Đoković Uča“ Lađevci;

Sari Marić, učenici VII1 razreda OŠ„ Branko Radičević“ Vitkovac;

Hani Ćupić, učenici VIII3 OŠ Svetozar Marković“ Kraljevo;

Sunčici Đurđević, učenici VIII1 Gimnazije Kraljevo;

Olgi Pavlović, učenici V3 OŠ „Svetozar Marković“ Kraljevo.

Nagrada za najbolju selekciju učeničkih radova dodeljena je Kristini Trujić, nastavnici likovne kulture u OŠ „Svetozar Marković“ Kraljevo.

Nagrada za najuspešniju školu u oblasti likovnog obrazovanja dodeljena je OŠ „Branko Radičević“ Vitkovac, koju je primila nastavnica likovne kulture Aleksandra Draganjac.

M. M. D.