Arhiv javnih skupova: Najveći protestni skup prosvetara od 2012. godine

Ne sme biti nasilja u školama, a napadači na nastavnike moraju da budu odmah kažnjeni, poruka sa protesta

Na današnjem protestu sindikata prosvetnih radnika zbog prebijanja kolege u Bačkoj Palanci, ispred zgrade Skupštine Srbije okupilo se oko 5.500 ljudi, saopštio je Arhiv javnih skupova

U saopštenju se dodaje da je u koloni koja je formirana tokom protestne šetnje brojnost dodatno povećana, tako da je ukupno u ovom protestu učestvovalo preko 6.000 hiljada ljudi:

To je najveći protestni skup zaposlenih u školstvu otkako je na vlasti koalicija SNS i SPS. Na prethodnom protestu koji su organizovali udruženi reprezentativni sindikati prosvete, održanom u septembru prošle godine, bilo je oko 2.500 učesnika“, navodi se u saopštenju Arhiva javnih skupova.

foto Vladan Marinković

Prosvetni radnici protest su započeli tačno u podne ispred zgrade Narodne skupštine, zahtevajući izmene Krivičnog zakonika i uvođenje odredbe koja bi omogućila brže hapšenje i sankcionisanje nasilnika prema prosvetnim radnicima

Predstavnici prosvetnih sindikata predali su posle protesta ove zahteve u Vladi Srbije gde su imali sastanak sa ministrima pravde i prosvete.

foto Vladan Marinković

U saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) navodi se da je na sastanku doneta odluka da se usvoji zahtev zaposlenih u obrazovanju za izmenu Krivičnog zakonika, kojim bi napad na zaposlene u školama imao iste konsekvence po ugledu na slične odredbe koje se odnose na advokate u Srbiji.

Ministarstva pravde i prosvete su se obavezale da će rad na izmenama Krivičnog zakonika započeti odmah. Do usvajanja izmenjenih zakonskih regulativa vinovnici nasilja nad zaposlenim u školama biće tretirani najstrožim aktuelnim merama. Najstrože mere, pritvor i zadržavanje u pritvoru do 30 dana kao i procesuiranje po krivičnoj odgovornosti  za počinioca nasilja, primenjene su u slučaju nasilja u Bačkoj Palanci.

Unija SPRS je tražila razrešenje direktorke  Tehničke škole “ 9. maj ” iz Bačke Palanke.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je obavestila prisutne da je direktorka ove škole podnela ostavku“, navodi se u saopštenju USPRS.

Na protestu u Beogradu danas je bio i deo kraljevačkih prosvetnih radnika koji su članovi USPRS i sindikata koji su podržali ove zahteve.

   M. M. D.