O izgradnji puta Studenica – Rudno, o Milijani i „Travničkoj hronici“ (VIDEO)

Radovi na prvih 5 kilometara koji će ove godine biti asfaltirani, počeli su danas na obe početne lokacije, i na Rudnu i u Studenici. I neka su, jer odavno su Turci otišli i iz Travnika i iz Srbije…

            Fotografije bagera prvo su sinoć stigle sa Rudna, a onda i iz Studenice, ali sam bila skeptična da će radovi uskoro početi. Srećom, nisam bila u pravu, mašine su jutros i pokrenute u oba sela. Tako je počela izgradnja prvih 5 kilometara puta Studenica – Rudno, što smo u prekjuče i najavili tekstom Sada i zvanično: Sanacija prvih 5 km puta Studenica – Rudno! Izgradnju finansira država preko JP Putevi Srbije, a izvođač je preduzeće „Novi Pazar put“.

Na linku ispod nalazi se amaterski VIDEO snimak početka izvođenja radova na prvoj deonici:

            Do kraja ove građevinske sezone trebalo bi da budu završena 2 kilometra iz smera Rudna, kao i most preko reke Brevine, a iz smera Studenice 3 kilometra. Ukupna dužina trase je nešto manje od 16 kilometara, tako da za sledeću godinu ostaje asfaltiranje još 11 kilometara.

Mehanizacija “Novi Pazar put” stigla u Studenicu

„Srce mi je puno!“

            Na ovaj dan kada počinje izgradnja puta Studenica – Rudno red je bio da pozovemo Milijanu Šekler, pionirku seoskog turizma na Rudnu i ženu koja je to što se pre 2 godine u Bogutovcu našla pored predsednika države iskoristila da zatraži asfaltiranje ovog putnog pravca:

            – Srećana sam i srce mi je puno, velika želja mi se ispunila! Znate šta će to značiti za Rudno?! Sad mi svi čestitaju, mnogo poruka sam dobila u ova dva dana, a niko nije verovao – kaže Milijana.

            Pitam je seća li se šta je to predsedniku pričala u Bogutovcu, pa ga pridobila za ovaj projekat, kojim argumentima ga je ubedila, a Milijana kaže:

            – Rekla sam mu da će put spojiti dve srpske svetinje, manastire Studenicu i Gradac, zatim da će to biti najkraći put za sve koji dolaze iz pravca Beograda, da će im 50 kilometara skratiti put. Kazala sam predsedniku da je Rudno živo mesto, da ima perspektivu, da smo vredni, ali da taj put prevazilazi mogućnosti ne samo nas meštana, nego i grada Kraljeva. I da se na Goliji planira skijalište i da je ovo najbliži put…

            Tačno je sve što sam rekla. Mnogo će ovo značiti za turizam na Rudnu! Znate koliko puta gosti zovu uplašeni kad zabasaju na ovaj makadamski put, a navigacija pokazuje da je to nakraće rastojanje od Studenice. Kad čuju da moraju okolo 56 kilometara, neprijatno se iznenade. Ili kad borave kod nas, a žele da obiđu Studenicu i Savinu isposnicu. I, naravno, mnogo će značiti našoj deci koja idu u školu u Studenicu, sada će brže i bezbednije putovati – zaključuje Milijana Šekler.

MIlijana Šekler, prva s desna, proletos sa svojim gostima

            Tako se grudva zakotrljala pre 2 godine u Bogutovcu, pa u međuvremenu zastajala, ali je bilo dobrih ljudi koji bi je više puta pogurali i… eto, poče izgradnja puta. I neka je.

            Možda se neko seća onog mesta u „Travničkoj hronici“ kad fra Ivo objašnjava zašto je Bosna najbesputnija zemlja u Evropi, pa kaže: „Gospodine, što je gori put to su turski gosti ređi… znajte da nama dok god u Travniku Turci vladaju, boljeg puta ne treba“.

Odavno su Turci otišli i iz Travnika i iz Srbije, oni koji su posle vladali videli su industriju kao rešenje za Srbiju (kroz Jugoslaviju), te su sela ostala bez puteva, pa zamrla. Rudno je zaista jedno od retkih planinskih sela koje ima perspektivu da opstane, samo je potrebno još malo više pomoći grada i države. Možda ima šanse i za onih desetak sela koja gravitiraju putu Studenica – Rudno: da sadašnji meštani lakše žive, da neko od mlađih ostane, da se možda neko i vrati.

R. Vesković

2 komentara za naslov “O izgradnji puta Studenica – Rudno, o Milijani i „Travničkoj hronici“ (VIDEO)

  1. Pred izbore sve de može ! Trebalo bi i ostale puteve u okolini Studenice makar popraviti I pojačati napon elektro mreže?!

  2. Sada svi traze zahvalnost i svi su zasluzni za taj put,ipak mislim da se najvise treba zahvaliti bas onom coveku koji je predsedniku licno i javno izneo problem kad je predsednik bio u Kraljevu.

Comments are closed.