Projekcija filma „Slobodan Stojanović Kepa“

Film autora Živote Jevtića o jednom od najvećih rok bubnjara sa prostora bivše Jugoslavije, snimljen je u okviru serijala „Kraljevčani“ u produkciji Narodnog muzeja Kraljevo i časopisa „Sidža“

Jedan od osnivača grupe legendarne grupe „Smak” bio je Kraljevčanin, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa, u Kraljevu poznatiji kao Kepo, čiji je početak muzičke karijere vezan za Kraljevo, gde je svirao u orkestru svoje porodice, često u hotelu „Turist“. Njemu je posvećen film koji će biti u galeriji Narodnog muzeja Kraljevo biti prikazan sutra (četvrtak, 27. april) u 18.00.

Kakve su veze Kraljeva sa kragujevačkom grupom Smak?

Prvi samostalni koncert grupe „Smak“ održan je 2. januara 1972. godine u Domu društvenih organizacija u Kraljevu. Narednih deset godina „Smak“ je skoro svakog 2. januara svirao u gradu kraj Ibra, najčešće u Hali sportova (sada Stara hala sportova).  Oproštajni koncert održan je 29. maja 1981. godine u Domu društvenih organizacija. Ipak, ova grupa je i kasnije imala neke koncerte u Kraljevu.

Kepo je sarađivao sa mnogim kraljevačkim muzičarima poput Zorana Milojčevića Čombeta i Milorada Petrovića Kimija – još jednog člana grupe iz ranih dana. Sa Kimijem kao pevačem, 1973. godine „Smak“ osvaja prvo mesto na gitarijadi u Požarevcu. Na nekoliko albuma ove grupe svirao je i kraljevački klavijaturista Laza Ristovski, koji „Smak“ dolazi 1975. godine.

Film „Slobodan Stojanović Kepa“, autora Živote Jevtića, o jednom od najvećih rok bubnjara sa prostora bivše Jugoslavije, snimljen je u okviru serijala „Kraljevčani“ u produkciji Narodnog muzeja Kraljevo i časopisa „Sidža“.

Projekcija se održava u okviru izložbe „Smak 50“, a u promotivnom delu događaja učestvovaće muzičar Slobodan Stojanović Kepa, kome je film posvećen, Dragan Blagojević, glavni urednik časopisa „Sidža“ i Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja Kraljevo.

M. M. D.