„Reka se brani lepotom“: Krik ranjenih reka Kraljeva i poziv u pomoć (VIDEO)

Na uličnoj izložbi – fotografije nekada prelepih planinskih reka i onih koje danas tužno izgledaju nakon stavljanja u cevi, a svirka – vesela, jer se i tim kontrastom skreće pažnja da će nam priroda uzvratiti kako samo ona ume ako nastavimo da ignorišemo njene vapaje

I opominjuća, i lepa, bila je danas atmosfera na Trgu Jovana Sarića ispred zgrade Gradske uprave. Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu izabrale su da najpre uličnom izložbom fotografija nekada prelepih planinskih reka i onih koje danas pretužno izgledaju nakon stavljanja u cevi, skrenu pažnju na probleme koje je već izazvala izgradnja 10 mini hidroelektrana (MHE), a onda da uličnom svirkom pozovu lokalnu vlast da još jednom razmisli o uvođenju moratorijuma na izgradnju MHE na teritoriji grada Kraljeva.

Ulična akcia: jedinstvena izložbu na otvorenom i svirka organizovane su pod nazivom „Reka se brani lepotom“.

Pogledajte VIDEO REPORTAŽU:

Goran Nikolić iz Inicijative „Spasimo Studenicu“ rekao je za portal Krug da je u pitanju izložba „već „napadnutih“ reka:

Na fotografijama je prikazano kako su one nekada bile lepe i kakve su sada kada su uništene. Pokušavamo na još jedan način da animiramo i javnost i gradske oce da potpišu moratorijum na izgradnju MHE. Poznato je da je ovde planirana gradnja 52 MHE, a ako bi sve bile izgrađene –  oko 200 km naših reka bi bilo u cevima.

I Darko Rundek, muzičar i ekološki aktivista pažljivo je propratio izložbu, a onda podsetio da se prošle godine i lično uverio u lepotu planinskih reka Kraljeva. Rundek se već godinama trudi da živi u skladu sa prirodom i opominje i druge da bi za nju mogli i sami mnogo više da učine.

Darko Rundek

Možete da vidite na fotografijama koliko imate prekrasan kraj! Iz njega treba samo da se izvuče ono što je najvrednije, a to sigurno nije betoniranje tih reka! Vaš kraj je stvarno bogat reklama, one puno znače, jer živimo u dobu u kojem ne možemo dozvoliti da se tako nešto radi. Pred nama su neka potpuno druga vremena, ne smemo dozvoliti da se sitno profitira na tome da se uništava priroda.

Iva Marković iz Inicijative Pravo na vodu podsetila je da su ove tri udružene inicijative Gradskoj upravi u Kraljevu pre skoro godinu dana podnele peticiju za lokalni moratorijum na izgradnju MHE:

To mora da se uradi, zato što je u pitanju i priroda, ali su u pitanju i ljudi koji žive oko tih reka, njihova dobrobiti i zdravlje, privreda. MHE dokazano ne donose energetsku tranziciju koja nama jeste potrebna, jer proizvode jako malo struje, a prave jako veliku ekološku štetu. Na teritoriji grada Kraljeva je izgrađeno 10 mini hidroelektrana, ali postoji pretnja za još 42 čak lokacije. Postoji čak i Pokret za uklanjanje takvih objekata, a mi se ovde trudimo barem da se ne izgrade nove – kaže Iva Marković.

Iva Marković – Inicijativa Pravo na vodu

Na teritoriji Kraljeva nalazi se Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote. Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba, a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta

Goran Nikolić kaže da bi, kada bi sve planirane MHE bile izgrađene, teritorija grada Kraljeva postala – obična pustinja:

Ne znam ko je dao tolike lokacije, ko je uopšte isplanirao tako nešto!

Prema rečima Gorana Nikolića nema vidljivih aktivnosti na reci Studenici, ali aktivisti strahuju za Grajićku, Beloševu, Jasensku i Strainjsku reku:

Celo jedno područje planiraju sa četiri reke da ubace u jednu mini hidrocentralu, a to bi područje postalo pustinja. To su obronci Čemerna, prelepi pašnjaci, prelepa priroda. Nije nam jasno da to neko uopšte planira, u letnjem periodu itu skoro da nema vode. Podsetio bih da je i predsednik države prošle godine rekao da će biti zaštićen sliv reke Studenice u skladu sa Uredbom vlade Srbije o 2020. godine. Da li su pojedinci jači od države, da li se ovde radi nešto mimo Republike? – pita se Nikolić.

Goran Nikolić, Inicijativa Spasimo Studenicu

On je naveo da su aktivisti ušćanskog kraja spremni da i u narednom periodu brane svoje reke.

Za sada nema aktivnosti na terenu, ali ne znamo šta se radi u ministarstvima, u kancelarijama oko tih dozvola. Postavljamo table upozorenja, spremni da animirano javnost, jer je bitno da se ne uspavamo – poručuje Goran Nikolić.

Fotografije za izložbu uradili su fotografi i aktivisti Tijana Jevtić i Predrag Ilić, koji su proveli su leto iza nas obilazeći reke kraljevačkog kraja i beležili i lepote i uništavanje cevima i betonskim pregradama. Fotografije su krik ranjenih reka i poziv upomoć onih koje su ugrožene planiranom izgradnjom.

Osim fotografijama, poziv u pomoć poslat je i pesmom. Na skupu su svirali muzičari lokalnih bendova Burns, Dečija radost i Steamfunk, a u svirci su ih podržati Andreja, Darko Rundek i Ekipa “Ftičeki”. Darku Rundeku je ovo bio drugi put da svira za planinske reke Kraljeva, a u okviru ove ture večeras je podržao i borbu Prava na vodu za zaštitu područja Stalaćke klisure i Mojsinjskih planina.

Poziv na uvođenje moratorijuma za sada nema odgovor gradskih vlasti, ali aktivisti poručuju sa ni oni neće odustati dok reke Kraljeva – ne budu sačuvane.

    M. M. Dabić