Sada i zvanično: Lokalni izbori u 65 gradova i opština – 17. decembra

U Raškom okrugu lokalni izbori, osim u Kraljevu, raspisani su još u Novom Pazaru, ali ne i u opštinama Vrnjačka Banja, Raška i Tutin

U 65 lokalnih samouprava, među kojima je i Kraljevo, građani će na birališta u nedelju 17. decembra. Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i opština potpisao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić koji je naveo da je to učinio u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi i da ova odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Orlić je građane pozvao da na izborima učestvuju kako bismo „kao društvo pokazali pun demokratski kapacitet“ i da se u kampanji govori o programima i njihovom političkom sadržaju:

Da uz sve međusobne razlike pokažemo da to možemo da radimo na dostojanstven, pristojan način, da pokažemo svest da pitanje kako ljudi žive nije ni igra ni zabava, već težak i ozbiljan posao koji zahteva maksimalnu ozbiljnost – kazao je Orlić.

Odluka o raspisivanju izbora doneta je nakon što su članovi Vlade 30. oktobra raspustili lokalne skupštine u 65 gradova i opština. Na spisku su gradovi: Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznica, Prokuplje, Smederevo, Šabac i opština Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crnu Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

U Raškom okrugu građani će 17. decembra na birališta, osim u Kraljevu, izaći i u Novom Pazaru, ali ne i u opštinama Vrnjačka Banja, Raška i Tutin.

Do formiranja nove gradske skupštine i izbora nove lokalne vlasti, Kraljevom će upravljati petočlani Privremeni organ čiji je predsednik dosadašnji gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, a članovi Nenad Marković (dosadašnji predsednik skupštine), Kristina Marković, Dragan Vulić i Marko Matović. Prva sednica Privremenog organa u Kraljevu zakazana je za danas u 13.00.

Očekuje se da, tokom dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspiše i parlamentarne izbore.

M. M. D.