Složno u Popovićima: Na mobu kao nekad

Grupa meštana Popovića betonira kanal dug 300 metara pored Garavog sokaka. Sami obezbedili novac i materijal, sami i rade

            Žitelji pomoravskog sela Popovići kod Kraljeva ovog leta vikende uglavnom „prilažu“ opštem dobru. Njih tridesetak i na ovoj julskoj jari jutros od 5 sati radi na Garavom sokaku – betoniraju 300 metara dug kanal pored puta, javlja nam predsednik MZ Popovići Aleksandar Milojević.

            – Garavi sokak je nedavno asfaltiran, pored puta je iskopan kanal, koji mi sada betoniramo da voda ne bi odnela put. Imamo loša iskustva sa bujičnim potocima i ne želimo da nam upropaste tek asfaltiran put. Ovo je drugi vikend kako radimo, nećemo danas završiti, biće posla za još nekoliko dana. Sami smo skupili novac, za 170.000 dinara smo kupili cement i gvožđe, pesak smo sami obezbedili… a i pivo – šaljivo završava izveštaj Milojević i dodaje da se ovako, na mobu, u Popovićima nije radilo poslednje tri decenije!.

Vredni meštani Popovića

            Na pitanje da li sutra nastavljaju betoniranje kanala, Milojević nam daje odrečan odgovor. Neće ovde raditi, ali ne zato što je nedelja dan za odmor. U našoj tradiciji je da se nedeljom ide na liturgiju, Popovići nemaju crkvu, u parohiji su crkve u Sirči, a sutra će na svojevrsno liturgijsko sabranje:

            –  Sutra radimo na crkvi u Popovićima! Na samom smo početku, za sada imamo blagoslov vladike Žičkog i imamo plac, koji treba pripremiti.  Sada smo u fazi krčenja parcele i time ćemo se baviti sutra i još nekoliko vikenda.

            Ovakvo samoorganizovanje meštana nažalost više nije tako često, pa je ovaj primer za svaku pohvalu! Ipak, ima problema koje meštani Popovića ne mogu sami da reše. Jedan je akutan – pre 10 dana zabranjen je za upotrebu most preko Zapadne Morave. O tome smo pisali u tekstu Zatvoren još jedan most preko Zapadne Morave, seljani na mukama! , pa Milojević za ponedeljak oko 11 časova najavljuje blokadu puta kod mosta!

Dva pomoravska sela ovog leta zadaju metu ostalima u kraljevačkom kraju: Popovići samoinicijativom i ulaganjem vlastitog rada i sredstava, a Sirča takmičenjem za najlepše dvorište. Na portalu KRUG ćemo sa zadovoljstvom objaviti tekstove o sličnim akcijama u drugim selima.

R. Vesković

Na slične teme:

Sirčani osvetlali obraz, ovo su najlepša dvorišta!

Da razvoj sela bude po meri meštana

Koji će putevi biti asfaltirani sredstvima iz rebalansa

Zašto most u Grdici još nije završen