Svaka druga mlada osoba odselila bi se iz Srbije!

Kao odgovor na pitanje zašto bi se odselili: 31,7% mladih kaže – zbog dostojanstvenijeg života, a tek svaki četvrti učinilo bi to zbog višeg standarda, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije objavljeno na Međunaroni dan mladih

Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji, već petu godinu zaredom objavljuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Alternativni izveštaj nastaje kao rezultat najvećeg istraživanja o mladima u Srbijii. Izveštaj se tradicionalno objavljuje na Međunarodni dan mladih – 12. avgusta.

Istraživanje je sprovedeno od maja do jula 2021. godine. Korišćene su kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja. Kompletni rezultati istraživanja na 250 stranica dostupni su među publikacijama na sajtu KOMS-a, a neki od ključnih nalaza istraživanja su:

• Broj mladih koji planira da se odseli iz zemlje: 50% mladih bi se odselilo iz Srbije (25% ispitanih ima u planu, 25% bi se odselilo ali nisu još započeli planiranje), dok 39% mladih ne planira ali ne otpisuje mogućnost odlaska.

• Kao odgovor na pitanje zašto bi se odselili: 31,7% mladih kaže zbog dostojanstvenijeg života, a 24%  zbog višeg standarda života.

• Na pitanje da li je Srbiji potreban jak vođa, lider koga će narod slediti? Potvrdan odgovor dalo je 49% – što predstavlja pad procenta ove godine u odnosu na prethodne dve godine (u 2019. i 2020. je taj procenat bio preko 50%), dok je odričan odgovor dalo 34% mladih.

• Kao odgovor na to šta su razlozi zbog kojih ne glasaju – mladi najčešće navode da smatraju da trenutno nemaju za koga: 47,8%.

• Da je demokratija najbolji oblik vladavine, smatra 44% mladih, dok 27% smatra da nije, a 29% ne zna.

• Podrška ulasku Srbije u EU: 39% mladih podržava, 33% nije za ulazak, dok 28% mladih ne zna.

• Stav prema vraćanju obaveznog vojnog roka: 46% mladih podržava ovu inicijativu, dok joj se 43% protivi.

Foto: Erik Odiin, Unsplash

• Stav mladih o usvajanju predloga zakona o istopolnim zajednicama: za usvajanje datog predloga zakona izjasnilo se ukupno 38% ispitanih, pri čemu žene više podržavaju usvajanje, dok je protiv usvajanja zakona 36%

• Potpunu legalizaciju marihuane (u medicinske i rekreativne svrhe) podržava 49% ispitanih mladih, 29% smatra da je treba legalizovati ali samo u medicinske svrhe, dok 15% smatra da marihuanu ne treba legalizovati uopšte.

• Da konzumira alkohol češće od jednom nedeljno izjasnilo se 23% mladih, a njih 27% reklo je “ponekad”.

• Izloženost fizičkom i verbalnom nasilju: 37% mladih reklo je da je bilo izloženo fizičkom nasilju; a 73% reklo je da je bilo izloženo verbalnom nasilju. Uz to, 66% mladih kaže da su bili izloženi nekoj vrsti diskriminacije.

• Više od polovine (52%) smatra da je na njih KOVID-19 pandemija uticala jako loše; 62% mladih smatra da su mere bile ponekad previše stroge, ponekad previše blage; tek 16,8% mladih smatra da je odgovor bio dobar (prosečna vrednost odgovora na ovo pitanje na skali od 1 – Izuzetno loše do 5 – Izuzetno dobro je 2,48)

• Mladi i vakcinacija: 14,2% mladih reklo je da je vakcinisano; 53,7% kaže da se neće vakcinisati, da planira da se vakciniše reklo je 32,1% mladih. Na pitanje da li podržavaju obaveznu vakcinaciju 20,5% mladih reklo je da podržava, dok 63,2% ne podržava. Na pitanje na osnovu čega zauzimaju stav o vakcinaciji, najveći broj mladih je odgovorio na osnovu formalnog obrazovanja (38,6%).

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 50% mladih smatra da im politički sistem ne omogućava da utiču na političke procese i odluke.

Zainteresovanost mladih za politička dešavanja je porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, porastao je procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema mladih mali uticaj na donošenje odluka, čak 56,7%. I ove godine se nastavlja trend nepoverenja mladih u institucije i političare/ke (80% mladih kaže da ne postoji političar/ka kome veruju).

Na osnovu podataka dobijenih iz ovog istraživanja, KOMS zaključuje da institucije moraju početi da veruju mladima, kako bi mladi verovali institucijama.

Izveštaj u celosti možete preuzeti  OVDE