Taj čudesni svet fotografija na sedmoj godišnjoj izložbi u organizaciji KC „Ribnica“

Fotografija je, kažu, tajna o tajni: što više nam govori, to manje znamo. Taj čudesni svet dela nastalih u deliću sekunde, u stanju je da napravi magiju i tamo gde je nema, a još je čarobniji tamo gde magije ima.

Upravo one koji su „zaraženi“ magijom fotoaparata okupila je sedma po redu Godišnja izložba fotografija koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra u Ribnici.

Ana Zečević, urednica Redakcije za likovnu umetnost, na otvaranju izložbe istakla je da se na konkurs prijavilo više od 50 autora s teritorije cele Srbije.

Svojim radovima na izložbi se predstavilo 38 autora. Žiri koji je radio u sastavu Predrag Ilić (fotograf), Milica Šolajić Popović (master primenjene umetnosti) i Ana Zečević (master primenjene umetnosti i dizajna) jednoglasno je dodelilo nagradu Biljani Đukić za fotografiju „Obasjani”. Žiri je pohvalu Darku Trajkoviću dodelio za rad „Baka Gora (Orlovat)”.

nagrađeni rad “Obasjani” – foto Biljana Đukić

Pored nagrađenog i pohvaljenog rada, posebno priznanje dobili su talentovani učenici iz OŠ „Sveti Sava” koji su na svojim radovima dočarali igru svetlosti i senke.

Nagrađena autorka, Biljana Đukić, akademska slikarka, istakla je da, iako joj je najbliskije izražavanje crtežom i kolažom, postoje prizori i atmosfere koje ne prikazuje navedenim tehnikama.

Često posmatrajući savršene scene i kolorit u prirodi, viđeno želim da beležim  direktno, da gradim kompoziciju fotoaparatom.  Fotografija danas pruža neverovatne mogućnosti za izražavanje umetnika po pitanju svih tema, od angažovane umetnosti, do opažanja čudesnih promena u prirodi – kazala je nagrađena autorka.

Svi zainteresovani izložbu mogu da pogledatju radnim danim u galeriji Kulturnog centra u Ribnici gde će biti izložena do 6. maja.

    M. M. D.