Trešnje i šljive procvetale u oktobru (VIDEO)

Usred jeseni nesvakidašnja pojava u domaćinstvu Karapandžića u Jarčujaku, ali i u selima oko Kraljeva

Trešnje u voćnjaku porodice Karapandžić, mesec dana od zvaničnog početka jeseni, dočekuju olistale i u cvatu. Procvetale su drugi put ove godine. Svakako – neuobičajena pojava za oo doba godine.

Stručnjaci objašnjavaju da se pojava druge vegetacije u jednoj godini dešava onda kada ima izuzetno puno padavina tokom juna i jula.

Kada se desi da neko stablo cveta po drugi put, mnogi se, kao i naš sagovornik Milan Karapandžić plaše da naredne godine neće biti roda. Stručnjaci, ipak, kažu da to nije pravilo, jer se dešavalo da voće koje ponovo cveta u jesen, poput malina – donese normalan rod naredne godine.  

Pogledajte VIDEO:

Osetljivije su koštičave voćne vrste poput trešnje, višnje i šljive i nihovo ponovno cvetanje se dešava kada rano ostanu bez listova, pa listanje i cvetanje ponovo krenu.

I u Sirči kod Kraljeva, ponovo su procvetala stabla šljiva, javlja naša čitateljka Valentina Babić.

Prema rečima stručnjaka – najosetljivija su mlađa stabla, kod kojih može doći do delimičnog sušenja, pogotovo onih koja su prerodila ili su neuhranjena. „Lek“ za ovu pojavu su prvi mrazevi, pa se treba nadati, kažu oni –  da će rani mrazevi stići što pre.

    M. M. D.