U petak u Kraljevu dva zanimljiva muzička događaja

Koncert za ljubitelje etno klasike i disko veče za nostalgične

            Sutra uveče, petak 3. jun, u Kraljevu će biti priređena dva zanimljiva muzička programa. U okviru Festivala umetnosti Maglič ansmbl iz Beograda Čuvari tradicije izvešće program „Srpska dvorska muzika“. Na repertoaru su gradske pesme i igre, kao i poznata kola nazivana po srpskim kraljevima i kraljicama.

            Koncert počinje u 20 časova u Svečanoj sali Gradske uprave, a organizator je Kulturni centar Ribnica Kraljevo.

            Ansambl Čuvari tradicije čine muzičari obrazovani na temeljima klasične muzike. Odlučni da u moru pogrešnog sadržaja uzmu učešće u edukaciji mladih, predstavljaju poznate numere u zanimljivim aranžmanima koje je uradio Konstantin Blagojević. Ansambl čine Aleksandra Milanović (violina), Milan Jović (violina), Konstantin Blagojević (viola), Katarina Stanković (violončelo), Srđan Đorđević (kontrabas), Nikola Ćirić (horna), Tamara Pantić (flauta) i Darko Perčević (klarinet).

Ansambl Čuvari tradicije

            U isto vreme u Narodnom muzeju sasvim drugačiji melodije i ritam – Veče disko muzike. Priređuje se u okviru izložbe „LP – istorija gramofona i zlatno doba ploča“, a u saradnji sa časopisom Sidža.

            Program je koncipiran kao podsećanje na diskoteke koje su radile u Kraljevu ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka, kao i na muziku koja se sa gramofonskih ploča slušala na kućnim žurkama.

Najava programa Veče disko muzike u Narodnom muzeju

            Kako najavljuju organizatori, publika će imati priliku da sazna koje su pesme u to vreme bile na vrhu top lista i koje su ploče sa disko muzikom bile najslušanije među Kraljevčanima. Gosti večeri biće Mile Martić i Dragan Trifunović Džindžer, vlasnici i disk džokeji diskoteke Integral, jednog od omiljenih mesta za izlaske u Kraljevu u drugoj polovini ’70-ih.

            Dakle, u petak veče će biti lepo i zabavno u Kraljevu, a jedina zamerka je što su događaji u isto vreme, jer smo uvereni da ima dosta onih koji bi rado bili na oba događaja. Nadamo se da će se organizatori, KC Ribnica i Narodni muzej, dogovoriti ko će koga „malo da pričeka“.

R.V.