Za najmlađe kraljevačke osnovce vesela radionica posvećena Vaskrsu (VIDEO)

„Vaskršnju čaroliju“ za učenike mlađih razreda kraljevačkih osnovnih škola organizovalo je Kraljevačko društvo učitelja u saradnji sa SOS Dečijim selom i Narodnim muzejom

Vatromet boja, osmesi na licima, umazani prstići i radost na licu, mačići, pačići, zeke, čuvarkuće, čuvari prirode… Vrilo je danas kao u košnici u Domu Vosjka Srbije u Kraljevu na radionici „Vaskršnja čarolija“ koju je, u susret Vaskrsu, najradosnijem hrišćanskom prazniku, za najmlađe osnovce organizovalo Kraljevačko društvo učitelja (KDU) u saradnji sa SOS Dečijim selom i Narodnim muzejom.

Bilo je to, gotovo u horu govorili su nam osnovci, zanimljivo druženje na kojem su imali priliku da uče jedni od drugih o narodnim običajima i simbolima vezanim za Vaskrs.

Kraljevačko društvo učitelja osnovano je pre 15 godina i okuplja učitelje i nastavnike sa teritirije Kraljeva i Vrnjačke Banje koji su se udružili radi stručnog usavršavanja i promocije kreativnog rada sa decom.

Pogledajte VIDEO prilog:

Danka Tešić, predsednica Kraljevačkog društvo učitelja istakla je da KDU veliku pažnju posvećuje i promociji kreativnog rada sa mališanima.

Pored Dečje nedelje, koja je obavezna aktivnost, svake godine organizujemo se da makar jednom godišnje mališane okupimo i na još nekom  događaju. Ove godine odlučili smo da to bude vaskršnja radionica koja je okupila đake iz 13 osnovnih škola i decu koja su obuhvaćena Programom jačanja porodice Dečjeg sela.

Irena Kostadinović, koordinatorka Programa jačanja porodice Dečjeg sela Kraljevo podsetila je da oni sada pružaju podršku deci, mladima i porodici kroz nekoliko preventivnih programa: podrška hraniteljskim porodicama, podrška samostalnom životu, dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju, podrška majkama i bebama, jačanje porodica u centrima Kraljevo, Čačak, Trstenik, Vrnjačka Banja i Raška.

Ona je saradnju sa KDU ocenila kao veoma značajnu:

Važna je zato što je važan segment našeg rada upravo obrazovanje kroz podršku deci i kroz unapređenje školskih postignuća, ali i kroz osnaživanje i podizanje svesti kod dece i roditelja o važnosti obrazovanja i sprečavanje osipanja iz obrazovnog sistema.

Male umetnike obišao je i gradonačelnik kraljeva dr Predrag Terzić:

Kada vidite ovu radosnu decu koja se trude da Vaskrs dočaraju na najlepši mogući način, shvatite da je neophodno da Grad, ali i druge ustanove i organizacije, treba zajedno da pomažu ovakve aktivnosti, jer se i njihovi učitelji, pored obrazovnog dela svog posla, trude i da ovu decu nauče pravim vrednostima kako bi ta deca sutra postala ne samo stručnjaci u različitim oblastima, već i dobri ljudi.

Ove godine na „Vaskršnjoj čaroliji“, učenici, njih oko 150, imali su priliku da od zaposlenih u kraljevačkom Narodnom muzeju, saznaju više o tradicionalnim načinima bojenja uskršnjih jaja i oprobaju se u tome. Ukrašavanje vaskršnjih jaja ocenjivao je stručni žiri kako bi pobednike nagradio prigodnim poklonima.

   M. M. D.