Novosadski Big Bend ponovo u Kraljevu za kraj Džezibra 2024.

Ovogodišnji festival posvećen džezu biće završen nastupom KSENIJE KOČETOVE i grupe BEJBIZMO BUNCH, koji nastupaju posle Novosađana

Subota, 6. jul poslednji je dan ovogodišnjeg trodnevnog festivala posvećenog džezu. Večerašnji program biće održan na Trgu srpskih ratnika.

Najpre, u 20 časova nastupa NOVOSADSKI BIG BEND sa vokalnim solistkinjama JANOM ŠUŠTERŠIČ iz Slovenije i DANKOM ADAMOV iz Srbije. Dirigent, aranžer i umetnički rukovodilac orkestra je FEDOR VRTAČNIK. Na repertoaru su svetski hitovi džez, fank, pop, soul i klasične muzike.

Novosadski big bend je osnovan 2003. godine od strane profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara Novog Sada. Tokom proteklih dvadeset godina rada orkestar je priredio 620 koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupao je na gotovo svim kulturnim manifestacijama u zemlji i regionu i organizovao projekte Rok opera, Disko opera, Tri tenora i Zdravko Čolić simfonija. Svojim kreativnim koncertnim nastupima, uz visok kvalitet izvođenja i programsku politiku koja prati najsavremenije svetske trendove, Novosadski big bend je postao nezaobilazni činilac u kulturnom životu Srbije.

Ovogodišnji Džezibar biće završen nastupom KSENIJE KOČETOVE i grupe BEJBIZMO BUNCH, koja predstavlja spoj klupske, televizijske i obrazovne scene Beograda i Srbije, sedmočlani sastav  koji čini potpuni generacijski miks iskustva i mladosti.

Ovaj koncert počinje u 22 časa.

Da podsetimo, Džezibar 2024, otvoren je koncertom BEOGRADSKOG DŽEZ KVARTETA 4. jula u 20 časova u dvorištu Francuske kuće.

Nakon ovog srpskog kvarteta nastupio je kvintet BRATIA (Bratia, Španija) koji je nastao iz potrebe srpskog kontrabasiste Ivana Kovačevića (jednog od osnivača Barselona džipsi Balkan orkestra) da spoji dva muzička sveta u jednu unikatnu sliku.

Beskrajni zvučni univerzum balkanskih zemalja, sa elegancijom i preciznošću džipsi džeza, sjedinjeni nomadizmom ciganske muzike, spojili su se i na nastupu u Kraljevu u u eksplozivni miks koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sinoć (petak, 5. jul) u istom prostoru nastupio je Oleg Kirijev kvartet koji čine Andreja Hristić – klavir, Vukan Potežica – jedan od najboljih basista Srbije, Nikola Radojičić – bubnjevi i  narodni umetnik Rusije Oleg Kirijev – saksofon i vokal.

Na repertoaru su bile srpske popularne numere u džez obradi, svetski hitovi i autorske kompozicije.

Nenad Vasilić trio iz Austrije nastupio je posle Bratie. Stvaralaštvo Vasilića predstvalja fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Svoju posvećenost mentorskom radu i edukaciji mladih muzičara Vasilić godinama neguje kroz brojne radionice, u Srbiji i u svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *