Sutra zaseda Skupština grada: 3 konkursa za direktore

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada naći će 58 tačaka, među njima i raspisivanje konkursa za direktore 2 javna preduzeća i jedne ustanove, kao i imenovanje direktora jedne ustanove. Sednica počinje „tačno u podne“

            Najvažnija tačka osme sednice Skupštine grada Kraljeva su Izmene i dopune Odluke o budžetu, ili narodski rečeno rebalans budžeta za 2021. godinu. Razlog za rebalans budžeta su veći prihodi od poreza, naročito od poreza na zarade zbog većeg zapošljavanja, objasnio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić na jednoj od sednica Gradskog veća. U tekstu Kraljevo: Sprema se rebalans budžeta, ko će dobiti više novca? , koji smo objavili tom prilikom možete pročitati koje oblasti će dobiti više sredstava nego što je bilo planirano za ovu godinu. Rebelans budžeta za sobom uvek „vuče“ i izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta, jer svaka promena u gradskom novčaniku se odrazi na ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Jedna od tačaka je i usvajanje završnog računa budžeta za 2020. godinu.

            Prethodna sednica gradske Skupštine bila je bezmalo pre tri meseca, 26. marta, tako da se nakupilo posla iz nadležnosti kraljevačkog parlamenta, pa će sa predloženim dopunama biti čak 58 tačaka dnevnog reda. Među njima se 13 odnosi na izveštaje o poslovanju gradskih ustanova, a pet tačaka na izmene statuta ustanova radi usklađivanja sa promenama uzakona.   

            Pred odbornicima će se naći i dva strateška dokumenta, jedan je Strategija za rodnu ravnopravnost 2021-2025. (u čije „popravljanje“ smo se i lično uključili i o čijem sadržaju možete čitati u tekstu Dopunjen Nacrt strategije o rodnoj ravnopravnosti ), a drugi je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje do 2023. o čemu možete čitati na ovom linku .

            Biće izmena u urbanističkim planovima Centar i Čibukovac, Mataruška Banja i Jarčujak. Roditelje sa šireg područja Lađevaca i Ratine obradovaće informacija da će biti otvorene mešovite predškolske grupe za decu od 3 do 5,5 godina, pa će odbornici odlučivati o dopuni Odluke o mreži Predškolske ustanove „O. J. Rita“

            Mnogima će verovatno biti interesantni konkursi za čelne ljude nekoliko javnih preduzeća i ustanova. Tako su na dnevnom redu Skupštine odluke o sprovođenju javnih konkursa za izbor direktora JKP „Vodovod“, JKP „Pijaca“ i ustanove Kraljevačko pozorište. U sva tri slučaja razlog je to što ove godine sadašnjim direktorima ističu mandati na koji su birani. Iz istog razloga je već sproveden konkursa za direktora Apotekarske ustanove Kraljevo, komisija je izabrala dosadašnjeg čelnika ove ustanove Ivana Divca, pa će se odbornici i o tome izjašnjavati. Na dnevnom redu je i više promena članova nadzornih i upravnih odbora i komisija.

 Ipak, prva tačka dnevnog reda svakako će biti ona koja se tiče sastava parlamenta – na početku bi Skupština trebalo da potvrdi odbornički mandat Bojanu Otaševiću sa izborne liste „Grupa građana Metla 2020 – Starosedeoci – Ivan Matović“. Odbornik sa ove liste Boban Ugrenović na prošloj sednici je podneo ostavku, pa njegovo mesto kao „sledeći na listi“ zauzima Otašević.

Početak sednice je zakazan za 12 časova, a prenos možete pratiti na Televiziji Melos.

R. Vesković